GUILLEM LLUCH TORRES (Cardet).- Cardet ha acollit aquest dissabte al matí la inauguració d’una passarel·la i un mirador a la part posterior de l’absis de l’església de Santa Maria. L’acte ha comptat amb la presència del conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ja que l’obra ha estat finançada a través del Pla de Sostenibilitat Turística de la Vall de Boí, realitzada amb els fons europeus Next Generation, coordinats des de la Generalitat.
La nova estructura permet admirar l’absis de l’església, que fins ara quedava força inaccessible a causa del pendent. A més, se situa en un mirador natural de la vall, permetent gaudir d’una panoràmica poc coneguda per al públic en general. L’obra ha tingut un cost de 28.000 euros i s’ha dissenyat per tal que sigui accessible a persones amb la mobilitat reduïda.
L’alcaldessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera, ha explicat que aquest nou mirador “ofereix un altre punt de vista sobre la vall i completa la ruta de miradors, que ja n’hi ha uns quants”. Bruguera també ha indicat que “amb Cardet, que és el poble més petit de la vall, teníem una assignatura pendent, i accions com aquestes esperem que ajudin a potenciar aquests pobles que no estan a l’eix central de la vall”.
També ha remarcat que aquesta passarel·la “permet explicar l’església de Santa Maria de Cardet des d’un altre punt de vista que abans no es tenia, perquè l’absis es podia veure des de la carretera, però no de prop”. Bruguera també ha posat en valor que la plataforma s’ha pogut fer gràcies al fet que un veí del poble ha cedit els terrenys necessaris, una acció que ha volgut agrair.
Per la seva banda, el conseller Torrent ha lloat el Pla de Sostenibilitat Turística ideat des de la Vall de Boí, ja que “lliga amb els principis que volem des del departament d’Empresa i Treball”. En aquest sentit, ha explicat que “quan es van valorar els projectes que s’havien presentat per repartir el finançament dels Next Generation, aquest va ser un dels que vam veure que estava més ben connectat amb els principis que volem impulsar des del departament”.
Torrent ha posat en valor alguns dels valors d’aquest pla, ja que “tenen a veure amb la sostenibilitat, amb la defensa de l’entorn, amb posar en valor el patrimoni natural, arquitectònic i cultural, amb explicar el país cap endins, cap a la nostra pròpia comunitat, i també cap enfora, per explicar aquest patrimoni que tenim”.
Durro celebra la seva incorporació a “Un dels pobles més bonics d’Espanya”
D’altra banda, Durro ha celebrat aquest divendres la inclusió del poble a l’associació “Un dels pobles més bonics d’Espanya”. Després d’haver presentat la candidatura i superar amb èxit l’avaluació, al mes de desembre durant la reunió anual de l’associació celebrada a Chinchón, es va confirmar l’entrada de sis noves localitats entre elles Durro, que passarien a ser efectives a partir de l’1 de gener de 2023. L’associació amplia d’aquesta manera, els membres que hi formen part passant a ser 111 poblacions repartides per tot el territori espanyol.
Des de l’Ajuntament de la Vall de Boí s’ha destacat que el fet que Durro entri a formar part d’un dels pobles més bonics d’Espanya és gràcies al seu conjunt arquitectònic, cultural i natural. “Durro manté un aire rústic i medieval amb un nucli antic abrupte combinant l’aspecte residencial amb el ramader i agrícola. Les construccions demostren la prosperitat passada del poble. A més, cal afegir que hi coincideixen tres patrimonis Unesco, l’església de la Nativitat i l’ermita de Sant Quirc com a patrimoni Mundial, Les falles, patrimoni immaterial i el reconeixement Unesco de destinació Starlight”, han posat en valor des del consistori.
Per tot això, aquest divendres s’ha celebrat l’acte de proclamació com a membre de l’associació “Un dels pobles més bonics d’Espanya”. Després dels parlaments, els mateixos veïns i veïnes han ballat el Ball Pla, amenitzat pel grup Ribatònics.