M.B.F. (Sort).- Representants del sector de la ramaderia extensiva del Pallars Sobirà s’han reunit aquest dimecres al matí amb el president i altres representants del Consell Comarcal per tal d’exposar les seves demandes i obtenir el suport de l’ens comarcal perquè aquestes peticions es vegin reflectides ja en la nova Política Agrària Comunitària (PAC) del període 2023-2027.
El Grup de treball de pagesia extensiva del Pallars Sobirà ha explicat que va enviar un manifest i una petició de reunió el passat 28 de febrer a la conselleria d’Acció Climàtica per exposar les seves reivindicacions i encara no ha rebut resposta. Per la seva banda, el Consell Comarcal ja ha demanat una reunió urgent, la setmana que ve, amb la delegació del govern a l’Alt Pirineu i Aran on posarà de manifest les especificitats del Pirineu, també en matèria agrària.
El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carlos Isus, ha explicat que “una vegada més, sempre que s’aplica una normativa, es fa de manera genèrica sense tenir en compte el fet diferencial del territori i sobretot de l’Alt Pirineu i les comarques de muntanya, que són completament diferents de la resta de Catalunya”.
En aquest sentit, ha apuntat que “la normativa és genèrica per tot Catalunya i a qui perjudica és una vegada més a les comarques del Pirineu, ja que és una normativa que es basa bàsicament en el fet que amb l’aportació de més hectàrees es redueix la percepció d’ajudes, i això és perquè hi ha una mala interpretació de quina és la realitat de l’Alt Pirineu i quina és la d’altres comarques”.
Tant ramaders com Consell Comarcal remarquen que la modificació que demanen es pot fer sense perjudicar cap altre territori. L’aplicació de la modificació de la PAC afectaria a més de 150 ramaders del Pallars Sobirà i des del sector es reivindica que encara s’és a temps de canviar-ho.
Així, el representant del Grup de treball de pagesia extensiva del Pallars Sobirà, Pere Rossell, ha apuntat que “el temps és just, però si els polítics de la comarca s’hi impliquen i ens ajuden a fer força, penso que encara hi som a temps”. També ha deixat clar que “ens farem escoltar, encara que siguem poquets, ens farem escoltar”.
A banda del grup de treball, aquestes reivindicacions per la pervivència de la ramaderia extensiva compten amb el suport d’altres associacions ramaderes i pagesia de les comarques del Pirineu i asseguren que no dubtaran a emprendre accions més contundents perquè s’escoltin les seves demandes.
Aquest mitjà ha contactat amb el Departament d’Acció Climàtica per conèixer la seva visió dels fets i està a l’espera d’obtenir resposta per poder exposar-la.