M.B.F. (Salàs de Pallars).- Una quinzena d’agricultors del Pallars Jussà s’han reunit aquest dimarts a una finca de Salàs de Pallars per conèixer un sistema de compostatge que pot suposar estalvi econòmic i millora del rendiment en les seves parcel·les. Tal com ha explicat l’assessor agrícola Jordi Puig, “el que es busca és generar un compost de qualitat, que redueixi el volum total de fems de l’explotació i que, a més, sigui molt fàcil de traslladar als camps, és a dir que hi hagi una optimització econòmica de l’explotació”. L’objectiu final, ha afegit, és que “aquest fem, un cop compostat de manera aeròbica, és a dir amb oxigen i fusta barrejada, aconseguim que sigui una matèria orgànica de molt alta qualitat que millora la producció dels cultius perquè millora la qualitat dels sòls on s’aplica”.
Al mateix temps, s’ha visitat una de les finques experimentals que Pallars Actiu està treballant amb col·laboració amb tres pagesos de la zona per veure la viabilitat de nous cultius ecològics al Pallars Jussà. Unes activitats que s’han organitzat conjuntament entre Pallars Actiu i el Programa Treball a les comarques.
La gerent de Pallars Actiu, Flors Pallàs, ha apuntat que “hem cregut oportú aprofitar el projecte que estem impulsant de parcel·les experimentals ecològiques amb pagesos de la zona, en col·laboració amb la Diputació de Lleida i el Patronat de Promoció Econòmica, per generar aquestes trobades, organitzades pel Consell Comarcal del Pallars Jussà”. L’objectiu, ha afegit, és “crear uns espais de trobada col·lectiva per la pagesia al Pallars i compartir experiències i conèixer noves maneres de conrear la terra per tal que, entre tots, puguem fer uns cultius més sostenibles i ecològics, tot estudiant la seva viabilitat”.
A principis de febrer es van sembrar tres parcel·les amb farratges, cereals i llegums ecològiques en diferents zones de la comarca. Ara, durant tres anys se n’estudiarà el comportament a través de controls periòdics. Mentrestant, per donar-ho a conèixer entre el sector primari s’han organitzat les Converses al tros, on se’n veurà l’evolució de la sembra i es combinarà amb el debat sobre diferents temàtiques, com en aquest cas el compost.
El pròxim 4 de maig es visitarà la finca experimental de Tremp i el 18 de juliol la de Sant Esteve de la Sarga. També s’ha programat una visita a una experiència de referència en cultius de cereals en ecològic al Berguedà.