MERITXELL BELLERA / GUILLEM LLUCH (Isona).- Isona ha acollit aquest divendres a la tarda la inauguració del renovat Museu de la Conca Dellà. Després de prop de dos anys i mig d’obres, l’equipament ha tornat a obrir portes aquest divendres, amb una nova museïtzació i amb força més espai.
L’acte d’inauguració del nou equipament ha comptat amb la presència de nombroses autoritats locals i comarcals així com de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, o del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn. Garriga ha remarcat la importància d’aquesta obra per tal de garantir la conservació del patrimoni que té el municipi.
Per la seva banda, l’alcaldessa d’Isona i Conca Dellà, Rosa Amorós, ha remarcat que “necessitàvem aquesta ampliació, ja que teníem un magatzem ple de peces i havíem d’exposar-les, com a mínim les més importants”. Amorós ha posat en valor el gran patrimoni que té el municipi, des de les restes de dinosaures fins als vestigis de l’Aeso romana, passant per altres elements, com l’església romànica de Covet, el castell de Llordà o els estanys de Basturs. “Som un museu a l’aire lliure”, ha apuntat, tot afegint que “volem que el Museu de la Conca Dellà sigui un element viu, dinamitzador i obert” per tal de preservar i promocionar el nombrós patrimoni del municipi.
En relació al patrimoni vinculat als dinosaures, Amorós ha apuntat que “l’estrella és el coll de dinosaure, una peça impactant que va ser una troballa impressionant”. En aquest sentit, s’ha mostrat convençuda que poder exposar-lo en bones condicions “farà que vinguin més visitants”.
El museu mostrarà les noves sales sobre paleontologia, arqueologia i sobre el territori. Justament, les recreacions dels diferents dinosaures que habitaven la Conca Dellà serà un dels punts forts del nou espai. D’altra banda, el museu també comptarà amb un nombre important d’inscripcions d’època romana, tenint en compte que la ciutat romana d’Aeso (actual Isona) compta amb el conjunt epigràfic romà documentat més nombrós de la Catalunya no litoral.
Algunes d’aquestes inscripcions tornaran a Isona 90 anys després gràcies al dipòsit del Museu d’Arqueologia de Catalunya. Unes peces que havien estat traslladades a Barcelona per la Generalitat republicana amb motiu dels bombardejos de la guerra civil que patí la vila i per evitar la seva pèrdua.
Ampliació de l’espai i nova museïtzació
La remodelació ha tingut dos vessants: el primer ha estat l’ampliació de l’espai físic de l’equipament, amb la unió de dos edificis mitjançant passarel·les transparents, a càrrec de l’Ajuntament d’Isona i Conca Dellà, i que ha comptat amb un pressupost de 400.000 euros.
La segona fase ha consistit en la reforma de l’espai actual i la museïtzació, centrada especialment en la part arqueològica. En aquesta s’han introduït elements innovadors que potencien la gran riquesa del territori i la fan entenedora i atractiva als visitants, i al mateix temps afavoreixen la participació i interacció amb els usuaris.
Així, s’han instal·lat taulells tàctics, pantalles transparents, barres interactives, vitrines display, així com elements originals com el cub interactiu. També s’han potenciat efectes virtuals amb la projecció d’objectes 3D i la recreació d’ambients sonors perquè els visitants es traslladin més fàcilment milions d’anys enrere.
Les obres de rehabilitació i adequació dels espais, a més de les actuacions de museografia, han tingut un cost global de 732.000 euros, els quals han estat finançats pel Departament de Cultura, amb 400.000 euros i pels Fons Feder (332.000 euros) a través de l’Ajuntament d’Isona i Conca Dellà, el Consell Comarcal del Pallars Jussà i de la Diputació de Lleida.
A banda de la inauguració, aquest cap de setmana tots els veïns i veïnes podran visitar l’equipament en dues jornades de portes obertes.