REDACCIÓ (Isona).- El Museu de la Conca Dellà tornarà a obrir les portes demà divendres 3 de març de 2023, moment en què es farà la inauguració oficial de l’equipament. Està prevista l’assistència de la consellera de cultura Natàlia Garriga, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, el president del Consell Comarcal Josep Maria Mullol i altres representants de la política i la cultura, a nivell comarcal i nacional. La inauguració institucional serà a les 17.30 h i a partir de les 18.30 h hi haurà portes obertes, que s’allargaran durant el cap de setmana per donar a conèixer el remodelat equipament, situat a Isona.
El museu mostrarà les noves sales sobre paleontologia, arqueologia i sobre el territori. Les recreacions dels diferents dinosaures que habitaven la Conca Dellà serà un dels punts forts del nou espai. D’altra banda, el museu també comptarà amb un nombre important d’inscripcions d’època romana, tenint en compte que la ciutat romana d’Aeso (actual Isona) compta amb el conjunt epigràfic romà documentat més nombrós de la Catalunya no litoral.
Algunes d’aquestes inscripcions tornaran a Isona 90 anys després gràcies al dipòsit del Museu d’Arqueologia de Catalunya. Unes peces que havien estat traslladades a Barcelona per la Generalitat republicana amb motiu dels bombardejos de la guerra civil que patí la vila i per evitar la seva pèrdua.
Ampliació de l’espai i nova museïtzació
Després de gairebé dos anys i mig tancat, les obres de remodelació i ampliació del museu han finalitzat amb un pressupost d’uns 715.000 euros i diverses administracions implicades. La remodelació ha tingut dos vessants: el primer ha estat l’ampliació de l’espai físic de l’equipament, amb la unió de dos edificis mitjançant passarel·les transparents, a càrrec de l’Ajuntament d’Isona i Conca Dellà, i que ha comptat amb un pressupost de 400.000 euros.
La segona fase ha consistit en la reforma de l’espai actual i la museïtzació, centrada especialment en la part arqueològica. En aquesta s’han introduït elements innovadors que potencien la gran riquesa del territori i la fan entenedora i atractiva als visitants, i al mateix temps afavoreixen la participació i interacció amb els usuaris. Així, s’han instal·lat taulells tàctics, pantalles transparents, barres interactives, vitrines display, així com elements originals com el cub interactiu. També s’han potenciat efectes virtuals amb la projecció d’objectes 3D i la recreació d’ambients sonors perquè els visitants es traslladin més fàcilment milions d’anys enrere.