REDACCIÓ (Taüll).- Aquest dilluns a la tarda ha tingut lloc a Taüll la cerimònia inaugural dels Mundials d’esquí de muntanya que se celebren aquesta setmana a l’estació de Boí Taüll. L’estació ribagorçana es convertirà fins al 5 de març en la seu oficial d’aquesta competició, després d’haver estat la seu dels campionats europeus d’esquí de muntanya el febrer de 2022.
La cerimònia d’obertura d’aquesta competició s’ha celebrat davant de Sant Climent de Taüll, que s’ha fet lluir per a l’ocasió, amb un espectacle de llum i color. Hi han participat diverses personalitats vinculades als mundials: Regula Meier, presidenta de la Federació Internacional d’Esquí de Muntanya (ISMF); Toni Segarra Barreto, president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC); Sònia Burguera, alcaldessa de la Vall de Boí; Josep Casanovas Redondo, vicepresident primer de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC); Alberto Ayora Hirsch, president de la Federació Espanyola d’Esports de Muntanya (FEDME); i Juli Fernàndez Olivares, conseller de Territori i president del Comitè Organitzador.
El conseller ha remarcat que “ara fa un any acollíem els campionats Europeus de 2022. De nou Boí Taüll es posiciona en l’epicentre del calendari internacional d’esquí de muntanya, un reconeixement per al territori i per Boí Taüll per la seva polivalència”.
Per la seva banda, el president de FGC, Antoni Segarra Barreto, ha explicat que “l’èxit apareix quan oportunitat i treball es troben, i cal agrair les oportunitats que s’han donat per fer possible aquest campionat del món. Gràcies per l’oportunitat que ens dona aquest entorn incomparable de la Vall de Boí, patrimoni de la humanitat per la UNESCO”.
El vicepresident de la FEEC, Josep Casanovas Redondo, ha assenyalat que “Catalunya ha estat i és un autèntic bressol dels esports de muntanya al sud d’Europa i especialment de l’esquí de muntanya al Pirineu”, i ha aprofitat per desitjar sort als esportistes i, especialment, als 19 atletes catalans inscrits als mundials. Per la seva banda, la presidenta de la ISMF, Regula Meier, ha afegit que “ens dirigim amb passos ferms cap al debut olímpic de l’esquí de muntanya, i el camí fins a aquí no podria ser més emocionant. Sabem que tenim als millors atletes i els millors escenaris per a les seves victòries. Boí Taüll és un gran exemple d’això”.
Amb la voluntat de continuar apostant per l’organització de campionats de caire internacional, l’estació celebrarà els mundials ISMF de Skimo 2023 en format olímpic i acollint cinc proves: esprint, individual, vertical, relleus i equips. Tot això, establint un ordre de proves que posi en valor i respecti el rendiment dels esportistes en funció de la cadència d’aquestes, incloent-hi també un dia de descans dins l’agenda del campionat, que es pot consultar aquí.
Disciplines i proves
L’esprint es disputarà pràcticament sense modificacions en relació al format actual, mentre la prova individual adopta un format amb itineraris que mantenen desnivells i distàncies respecte dels actuals, però que es configuren prioritàriament dins el domini esquiable de l’estació. Per la seva banda, i com ja va passar en els Campionats Europeus de l’any passat, els relleus de dos competidors seran mixtos. La prova vertical, amb 500 metres de desnivell, es distribuirà en diversos trams i, la prova d’equips es disputarà per parelles en gran part de l’estació de muntanya.
Justament, aquest dimarts la prova d’Esprint ha donat el tret de sortida a les competicions dels mundials. La prova dura al voltant de 3 minuts per cada atleta i es disputa en un màxim de 70 metres de desnivell positiu. La localització ha estat escollida de manera que el públic pugui gaudir de la cursa sense necessitat de realitzar desplaçaments per l’estació, i es pot observar des de la base d’aquesta.
400 esportistes de 27 equips
Actualment, les xifres de participació en els mundials de Skimo 2023 a l’estació de Boí Taüll comprenen uns 400 esportistes i tècnics (298 atletes) de 27 equips. A més, es preveu que hi hagi involucrades més de 140 persones pel que fa a l’organització, i que es reuneixin a la Vall de Boí més de 60 tècnics de les seleccions. En total, la vall acollirà aquesta setmana unes 650 persones acreditades implicades en aquesta competició.
Pel que fa a esportistes catalans participants, Oriol Cardona (Banyoles) està classificat com a 8è de la general de la Copa del Món. L’any passat va aconseguir la medalla d’or a la prova d’Esprint i aquest any és un dels clars candidats a endur-se la medalla en les proves d’Esprint i Relleus Mixtes. Per la seva banda, Marta Garcia (Calldetenes) demostrarà les seves possibilitats i intentarà col·locar-se al capdavant a les proves d’Esprint i Relleus Mixtes.
També cal destacar el paper d’Albert Pérez (Valls), amb moltes possibilitats de fer medalla a la prova vertical en la categoria U23, i d’Ot Ferrer (Berga), que va quedar primer als Jocs Olímpics de la Joventut el 2020, amb moltes opcions de fer pòdium a la prova Vertical i Esprint també en la categoria U23. Per la seva banda, la jove Laia Sellés (Lles de Cerdanya), en la categoria U18, ve d’endur-se 4 medalles d’or als Campionats d’Europa de la Joventut, i pot ser una clara candidata a endur-se també la medalla als mundials.