G.L.T. (Tremp).- L’Alt Pirineu i Aran i Lleida seran les dues primeres demarcacions de Catalunya en provar el nou sistema d’alertes de Protecció Civil. Així, el 28 de febrer entre les 11 i les 13h, tots els dispositius intel·ligents que estiguin engegats en aquests dos territoris rebran un missatge de prova.
La directora de Protecció Civil, Marta Cassany, ha presentat la prova aquest dijous al matí a Lleida i aquesta tarda a Tremp i ha destacat que el nou sistema “és una eina innovadora i molt útil en cas d’emergència greu en la que calgui donar instruccions concretes a la ciutadania i ens permetrà arribar al màxim de població en el mínim temps possible”. En el cas de l’Alt Pirineu i Aran, ha posat com a exemple inundacions o incendis forestals en què calgui avisar a la ciutadania d’un determinat lloc per tal que s’evacui o es confini.
Per la seva banda, la subdirectora general de Coordinació i Gestió d’Emergències, Imma Solé, ha detallat que aquesta nova eina de què disposa Protecció Civil permet enviar el missatge de forma indiscriminada a tots els dispositius mòbils que es trobin en el radi que s’estableixi. Això es fa enviant el missatge a les antenes que hi hagi en aquella zona, que són les encarregades de fer arribar el missatge a tots els dispositius que hi ha connectats. Per tant, es poden establir àrees grans, de més d’una antena, o àrees petites, cobertes només per una antena, si l’emergència se circumscriu a una zona molt reduïda.
El sistema està en marxa a Catalunya des de l’1 de febrer, quan la Generalitat va assumir-ne la competència un cop l’Estat va acabar el desenvolupament tecnològic de l’eina que permet enviar un missatge a tots els telèfons mòbils que es trobin en una zona concreta. El missatge que es rep no es tracta d’un SMS, sinó un missatge emergent de text acompanyat d’un so molt estrident que no finalitza fins que l’usuari prem una tecla.
Des de Protecció Civil han remarcat que el sistema és molt útil, ja que permet una difusió massiva en un espai molt curt de temps. La tecnologia en la que es basa és coneguda com a cell broadcast i permet enviar aquest missatge a tots els mòbils que es trobin en l’àrea de cobertura de determinades antenes que es seleccionen en funció d’on es vol alertar la població.
El missatge s’enviarà en català, aranès (únicament a Aran), castellà i anglès. També el rebran, doncs, els telèfons que en la franja horària d’enviament del missatge passin per aquest territori, encara que sigui de pas. Després d’aquesta prova a l’Alt Pirineu i Aran i a Lleida, els mesos d’abril i maig es realitzaran altres simulacres a la resta del territori de Catalunya.
Al web https://interior.gencat.cat/alertesprotecciocivil, que s’ha creat per donar informació d’aquest sistema d’alertes de Protecció Civil, hi ha tota la informació necessària: des de quins telèfons reben aquestes alertes de forma automàtica i un tutorial pel cas que calgui configurar-lo (en el cas dels telèfons més antics), també hi ha un document de preguntes freqüents per aclarir tots els dubtes sobre el nou sistema.
En un cas real, les alertes que s’emetin hauran d’emmarcar-se en una emergència amb un pla de Protecció Civil de la Generalitat activat. Excepcionalment, es podran emetre alertes on, per la seva urgència, s’aconselli una ràpida difusió entre la ciutadania, al considerar que aquesta difusió pugui reduir l’impacte previsible de l’emergència, encara que no comporti l’activació d’un pla de Protecció Civil.
Què diran els missatges
En general, sempre que s’enviïn, els missatges d’alerta de protecció civil contindran el missatge “Alerta de Protecció Civil” i un text en el que s’identificarà el tipus d’emergència, la zona concreta d’afectació i les recomanacions a la població, així com l’òrgan que emet d’alerta (Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya – CECAT). Solé també ha explicat que aquests missatges tindran prioritat i que es podran rebre encara que es tingui poca cobertura.
En la presentació, els responsables de tecnologia de Protecció Civil de la Generalitat han realitzat una demostració de l’enquesta que la ciutadania ha d’omplir el dia de la prova per informar de si s’ha rebut el missatge, en quin idioma i a través de quina operadora. Aquestes dades, anonimitzades, serviran per comprovar que la prova ha arribat al màxim de mòbils possible. La informació de l’enquesta es troba en aquest l’enllaç.