MARIA FORMENTI COSP (La Molina).- Representants polítics del territori i esportistes s’han aplegat aquest dijous al matí al refugi del Niu de l’Àliga, a 2537 metres d’altitud, amb motiu de l’acte d’inauguració de ‘Pirineu Català, comunitat Europea de l’Esport 2023’. Es tracta d’un distintiu que atorga l’entitat ACES Europe, amb seu a Brussel·les, i que compta amb el suport de la Comissió Europea i de la UNESCO.
Des de l’Ajuntament de Puigcerdà, institució que ha liderat el projecte, juntament amb la Fundació Catalana per a l’Esport i la Generalitat de Catalunya, han destacat que aquest nomenament posiciona el Pirineu com a territori esportiu. L’alcalde de Puigcerdà i president de la candidatura, Albert Piñeira, ha explicat que “també volem posar en valor el fet que el Pirineu és el territori europeu que en proporció al nombre d’habitants té més instal·lacions esportives, i que fa més competicions, ja que tenim un gran nombre d’entitats, clubs i persones que practiquen esport regularment, així com esportistes de renom”.
Piñeira també ha destacat la voluntat que aquesta experiència “sigui una oportunitat per fer pedrera d’esportistes, per promocionar l’esport i, sobretot, per promocionar l’activitat física en general”.
Durant l’acte inaugural ha tingut lloc una taula rodona amb esportistes de renom, com ara el ciclista Josep Antoni Hermida, els esquiadors Marc Pinsach i Jaume Pueyo o l’alpinista Laura Casanovas.
Un centenar d’activitats esportives
Des de la Fundació Catalana per a l’Esport han explicat que al llarg d’aquest any hi ha programat un centenar d’activitats esportives, 18 de les quals de caire internacional. En aquest sentit, el seu president, Pere Sust, ha explicat que “n’hi ha d’esquí de muntanya, d’esquí alpí i d’snowboard o de piragüisme en aigües braves, tant a la Seu d’Urgell com a Sort, entre moltes altres”.
A banda de posar en valor el que ja hi haurà a nivell competitiu el 2023 es volen posar en marxa un seguit de programes adreçats a ampliar la pràctica esportiva entre la gent del territori.
Cal dir que la candidatura comptava amb el suport dels consells comarcals de les nou comarques pirinenques i prepirinenques -l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, el Berguedà, Cerdanya, la Garrotxa, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Ripollès i el Solsonès-, així com del Conselh Generau d’Aran. També hi donen suport més de 160 ajuntaments del territori, les diputacions de Barcelona, Girona i Lleida, l’Agència Catalana de Turisme i Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.