MERITXELL BELLERA / JOFRE FIGUERAS (Llavorsí).- L’Associació de Micropobles de Catalunya ha tancat aquest dimarts un seguit de trobades amb diferents col·lectius del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i les Terres de Ponent per generar nous projectes al territori i fer possible que les persones migrades i refugiades triïn els micropobles d’aquests indrets com a opció de vida. Es tracta d’una iniciativa dins del projecte Oportunitat500, finançada pel Servei d’Ocupació de CAtalunya (SOC), el departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat i l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya.
El coordinador del projecte, Oriol López, ha explicat que “es busca que els micropobles de Catalunya tinguin una veu en l’acollida de persones migrades i refugiades, i el que volem és ser referents per a les famílies i els ajuntaments en aquest procés d’acollida”. Per fer-ho, ha afegit, implanten diferents programes, entre els quals hi ha “aquestes trobades territorials per trobar projectes concrets que millorin l’acollida al Pallars”. Un cop fetes, a l’estiu faran “un itinerari d’emprenedoria”.
Acollida d’una persona de Síria a Tírvia
Un dels municipis pallaresos que hi ha participat és Tírvia. Des de l’Ajuntament consideren que és una iniciativa que aporta beneficis a les dues parts, ja que s’ajuda a persones migrades o refugiades al mateix temps que es pobla nuclis que amb pocs habitants.
L’alcalde de Tírvia, Joan Farrera, ha detallat que “hem acollit a una persona, que és de Síria, i a través d’un conveni amb el SOC li donem un lloc de treball, li hem buscat un habitatge perquè pugui viure aquí i l’estem ajudant a regularitzar la situació”.
Els contractes del projecte Oportunitat500 es van iniciar a principis del passat mes d’octubre i actualment n’hi ha 28 arreu de Catalunya, dos dels quals al Pallars Jussà i quatre al Pallars Sobirà.