GUILLEM LLUCH TORRES (Alins).- La Vall Ferrera ja disposa, des d’aquest cap de setmana, del seu primer punt d’intercanvi de llibres usats. Està situat a l’ermita de Sant Quirc, a Alins, i l’han impulsat la llibreria local NaturaLlibres i l’Ajuntament d’Alins. L’espai s’ha inaugurat aquest diumenge i, prèviament, s’ha dut a terme una jornada literària a la llibreria, amb la participació de destacats escriptors pirinencs.
L’espai s’ha omplert amb una cinquantena de títols, donats per l’Associació Cultural Llibre Viu de Mataró. Des de NaturaLlibres han explicat que l’objectiu és que aquest sigui el primer d’altres indrets on intercanviar llibres a la Vall Ferrera. Tot i que encara no hi ha res lligat, se’n voldrien habilitar als pobles d’Àreu i d’Araós. De fet, el projecte ja disposa de xarxes socials pròpies i es presenta com a xarxa de punts de lectura i intercanvi de llibres a la Vall Ferrera.
En la inauguració a l’ermita hi han participat una desena de persones, mentre que la jornada literària prèvia ha comptat amb l’assistència d’una trentena de participants, que han omplert la llibreria NaturaLlibres. Una de les escriptores que hi ha pres part ha estat Maria Barbal, que ha aportat exemplars de Pedra de tartera, La mort de Teresa i Espaguetti Miu a l’espai d’intercanvi de llibres.
Per la seva banda, l’escriptora Raquel Piccol ha llegit contes de La nit als armaris i Cròniques de Kaneai, ambientats a les valls d’Àneu. També ha deixat alguns exemplars a l’ermita de Sant Quirc. Mentrestant, l’escriptora Montse Milan ha triat un fragment vinculat a la natura del seu primer llibre Les afores.
Finalment, l’historiador poblatà Josep Calvet ha triat alguns fragments del llibre Sort-Tel-Aviv, on narra la història de dues germanes bessones que l’any 1939 es van separar: una va anar cap a la Palestina britànica i l’altra va viure amagada a diferents llocs de França fins a arribar a Sort.