REDACCIÓ (Puigcerdà).- El Museu Cerdà de Puigcerdà ha acollit aquest dissabte una jornada temàtica sobre la situació hídrica de Cerdanya. Ha estat organitzada per la Confluència per una Cerdanya Sostenible, el moviment que agrupa una quinzena d’entitats de la comarca i que pretén discutir un futur diferent per a la comarca, basat en la sostenibilitat, tant pel que fa al respecte pel medi ambient, com als aspectes econòmics i socials.
A la jornada hi han participat experts en diferents àmbits vinculats a la gestió de l’aigua, i tal com han explicat des de la Confluència, s’ha constatat que Cerdanya, a causa de les seves especificitats meteorològiques, especialment a la plana, és una comarca seca. “L’aigua no sobra, i gràcies en tenim al sistema de séquies artificials de què disposem”, han afegit.
També han indicat que, “d’un temps ençà, amb la sobreedificació i l’ús de plantes al·lòctones als jardins, els recursos hídrics estan minvats”, així com que “la salut biològica dels rius és força acceptable, excepte el tram entre Puigcerdà-Llívia, teòricament en fase de solució”.
Entre les conclusions, també destaca el fet que “els aqüífers cerdans es troben al límit i si continuem augmentant la seva explotació, tindrem problemes de restriccions aviat”. En aquest sentit, s’ha apuntat que “cal una major conscienciació entre les autoritats, però també entre els ciutadans, que la comarca de Cerdanya tindrà aviat problemes als seus aqüífers”.
A la jornada també s’ha apuntat que “la producció de neu artificial altera els ecosistemes, si bé caldrien estudis més específics per saber exactament fins a quin punt” o que la salut dels estanys de muntanya “està compromesa especialment degut a la introducció d’espècies de pesca esportiva i caldria un estudi més exhaustiu per saber quines actuacions cal realitzar”.
Igualment, s’ha indicat que “caldria preservar millor les lleres dels rius, especialment els boscos de ribera, a la part de la província de Girona” i que, pel que fa al canvi climàtic, els estudis indiquen dues coses: que ja s’està produint, especialment per la disminució del nombre de dies de glaçada i per una major irregularitat en la caiguda de precipitacions.
Implicació de les candidatures municipals
Durant la jornada també s’ha decidit que s’enviarà el manifest que va promoure fa uns mesos la Confluència a totes les formacions polítiques que concorrin a les pròximes eleccions municipals del maig del 2023 a la Baixa Cerdanya i que es publicarà en un web lliurement consultable la resposta rebuda per part de tots ells.
Les entitats que conformen la Confluència són Agroalimentària Cerdanya, Amics de Cerdanya, Associació de veïns de la Molina, Ateneu Popular de Cerdanya, Cerdanya EcoResort, Cerdanya en Acció pel Clima, Ceretània, Grup d’Amics de Montellà, Grup de Recerca de Cerdanya, Institut d’Estudis Ceretans, Òmnium Cultural de Cerdanya, Petits Ruisseaux, Salvem Éller, Salvem la Molina i Salvem la Solana.