REDACCIÓ (Enviny).- L’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya, situada al Pallars Sobirà, començarà aquest dilluns 23 de gener la seva quinzena edició. Tal com han explicat des del centre, enguany comptaran amb tretze alumnes.
D’aquests, la gran majoria seran dones, fet que han remarcat especialment des de l’escola: “la pagesia és un sector minoritari, però, a més, és un àmbit molt masculinitzat. La dona ha estat sempre present al camp, no obstant, moltes dones han treballat amb les seves parelles, sense cotitzar a la seguretat social, sense constar enlloc i un cop arribada la jubilació aquesta posició no s’ha correspost amb el treball fet realment. Per això vivim com a bona notícia que a l’Escola de Pastors i Pastores, la presència de dones sigui cada vegada més important”.
La mitja d’edat d’aquest curs és de 29 anys. Un 62% de l’alumnat procedeix de zones urbanes de Catalunya, mentre que un 38% ve d’entorns rurals. Gairebé la meitat tenen estudis universitaris (46%), un 38% estudis de grau mitjà i un 15% graduat escolar.
A banda, més de la meitat (62%) està treballant en el moment de fer la sol·licitud per entrar a l’Escola de Pastors i Pastores. Des del centre han indicat que “això implica que estan disposades a deixar la feina per fer la formació, fet que demostra la seva vocació i ganes d’emprendre un camí en el món de la ramaderia extensiva”.
Com cada any, participaran del curs nombroses explotacions de tot el país, que faran el paper de tutors i tutores, incloent-hi les pastures de muntanya. El model d’explotació que acull l’alumnat mira de respondre al màxim a un model extensiu, de producció tradicional i/o ecològica, de gestió familiar i on s’arribi a fer una transformació i venda directa del producte. Sense aquestes finques col·laboradores que acullen i formen l’alumnat, l’Escola de Pastors i Pastores no seria possible, han remarcat.
Al llarg d’aquests quinze anys de cursos, han passat per l’escola 247 persones, “de les quals en destaca la il·lusió i vocació per la ramaderia”, han apuntat des del centre, tot afegint que són “persones amb l’energia de tirar endavant projectes, independentment de si provenen de família de pagès o no”. En aquest sentit, han posat en valor el fet que més de la meitat d’aquestes persones es dedica avui en dia al sector.
D’aquelles que es dediquen professionalment al sector, aproximadament la meitat ho fan treballant per tercers, ja sigui a la finca o com a pastors i pastores de muntanya, tenint cura dels animals que passen l’estiu a les pastures de muntanya, mentre els ramaders i ramaderes fan l’herba que els ha de servir per passar l’hivern.