JUDIT PUJOL ODÉN (La Seu d’Urgell).- El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha presentat aquest dimarts a la Seu d’Urgell les noves línies d’ajuts de l’Estratègia Alimentària de Catalunya. Les nou convocatòries, que s’adrecen a persones físiques i a petites i mitjanes empreses, s’han definit a través del Pla Estratègic d’Alimentació de Catalunya.
El secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, ha indicat que l’objectiu del pla era determinar “de quina manera hem d’actuar per revertir determinades situacions, com ara el desequilibri brutal que hi ha en relació a la presència del gènere femení dins del sector agroalimentari i les successives baules de la cadena”.
Entre altres, l’objectiu de les ajudes és impulsar la creació d’escorxadors i obradors compartits, la digitalització del sector, evitar el malbaratament i garantir el relleu generacional. Tot i això, el director general d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia, ha apuntat que, a banda d’aquests punts, se’n poden incloure d’altres: “això és com una prova pilot i si ara veiem que amb l’anàlisi que fem surten altres necessitats, l’any que ve podem modificar les línies”.
Gòdia ha afegit que “volem un sistema alimentari que sigui sostenible, transformador i basat en la bioeconomia circular; propi i arrelat al territori; just, equitatiu i cohesionat; i saludable i de confiança”.
10 milions d’euros en subvencions
Les subvencions estan dotades amb 10 milions d’euros, tot i que el Departament s’ha compromès a augmentar-ne el pressupost si s’esgota. Les sol·licituds es poden fer fins al 27 de febrer.