Més notícies

    L’ànima del carrer Canonges que manté viva l’última fonda de la Seu

    febrer 4, 2023

    El nou Hospital Comarcal: canvi de façana o impuls de la sanitat pública comarcal?

    febrer 4, 2023

    Fígols ultima els treballs per posar de nou en marxa l’antic molí d’oli

    febrer 3, 2023

    Un detingut a la frontera de la Farga de Moles per intentar entrar MDMA i haixix a Andorra

    febrer 3, 2023

    VÍDEO.- Una companyia pallaresa teatralitza el primer conte infantil de Maria Barbal

    febrer 3, 2023

    Les arrels fascinants de la paraula: escassar

    febrer 3, 2023
    Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
    Últimes notícies:
    • L’ànima del carrer Canonges que manté viva l’última fonda de la Seu
    • El nou Hospital Comarcal: canvi de façana o impuls de la sanitat pública comarcal?
    • Fígols ultima els treballs per posar de nou en marxa l’antic molí d’oli
    • Un detingut a la frontera de la Farga de Moles per intentar entrar MDMA i haixix a Andorra
    • VÍDEO.- Una companyia pallaresa teatralitza el primer conte infantil de Maria Barbal
    • Les arrels fascinants de la paraula: escassar
    • Les darreres nevades i la producció de neu permeten estrenar la renovada pista Barcelona de La Molina
    • Tretze aparadors de Tremp “maridaran” durant el febrer el vi amb la lectura
    Facebook Twitter Instagram YouTube
    Pirineus DigitalPirineus Digital
    Demo
    • Inici
    • Política
    • Societat
    • Successos
    • Medi ambient
    • Economia
    • Cultura
    • Esports
    • Opinió
    Pirineus DigitalPirineus Digital
    Home»Opinió»El present i el futur de les nostres botigues
    Opinió

    El present i el futur de les nostres botigues

    La presència cada vegada més decidida de les cadenes comercials no pot pas deixar de tenir conseqüències per a les botigues del Pirineu
    gener 17, 2023
    Amadeu Gallart

    AMADEU GALLART.- La presència cada vegada més decidida de les cadenes comercials no pot pas deixar de tenir conseqüències per a les botigues del Pirineu. Mirem d’entrada la part positiva: en força casos posen els preus a nivells molt similars al d’altres comarques amb més potència demogràfica, i en molts d’altres assimilen les seves relacions laborals als convenis provincials o sectorials, que sense que siguin cap meravella, normalitzen contractes laborals, sous i cotitzacions a la seguretat social. Tot seguit, la part negativa: la irrupció de les grans superfícies implica un desplaçament de l’activitat comercial dels centres històrics als espais urbans exteriors, amb els consegüents deteriorament dels locals i dels immobles tradicionals.

    La primera víctima del procés acostuma a ser el grup de les botigues dedicades a l’alimentació en general, a les quals els és molt difícil de fer compres amb volums suficients per lluitar amb les cadenes. La clientela, malgrat les simpaties que comporta el veïnatge i la proximitat, acaba fent les seves compres guiant-se pels costos de la seva cistella. Hi ha casos molt especials, com les pastisseries, els forns de pa, les cansaladeries, les carnisseries… que poden resistir més bé les “agressions” de les superfícies mitjanes i grans. Tot depèn del valor afegit que cada botiguer, més aviat hauríem de dir de cada artesà, sap conferir al producte que ofereix. Un bon pastís artesà triomfarà sobre els seus competidors industrials, el mateix que un bon pa elaborat amb il·lusió; fins i tot, un comerç de vins i licors pot resistir els embats de l'”enemic” si suma a una oferta ben pensada la capacitat d’oferir tastos i cursets.

    Hi ha molts pobles que han patit un despoblament letal per a mantenir botigues i a més, en el millor dels casos, els consumidors de cap de setmana ja arriben a la segona residència carregats de casa

    Un altre gran drama comercial, o repte, segons com es vegi, del nostre territori altpirinenc, és el de poder disposar d’una massa crítica suficient de compradors. Hi ha molts pobles que han patit un despoblament letal per a mantenir botigues i a més, en el millor dels casos, els consumidors de cap de setmana ja arriben a la segona residència carregats de casa o havent passat pel centre comercial més proper. El despoblament, fins ara constant a casa nostra, unit al dinamisme dels centres comercials, empeny cap a la desaparició d’aquest teixit urbà que modelen les botigues, essencial per a la supervivència digna de les nostres poblacions.

    Cal també considerar, com un element molt influent, de present i de futur, la venda per Internet que, com es diu, “ha vingut per quedar-se”. Aquí les receptes són voluntaristes, en el sentit que cal veure-les amb un cert optimisme: conscienciar al botiguer d’entrar en el món telemàtic pels seus propis mitjans i conscienciar el consumidor de no traspassar determinades línies roges, com per exemple anar a emprovar-se la roba o les sabates a la botiga i després demanar-les per Internet. No és just ni ètic.

    En resum, i una vegada més, no hem d’abandonar-nos a la malenconia pel temps passat, no ens porta a cap lloc productiu, encara que sigui molt important mantenir el record dels establiments botiguers que avui ja no tenen raó de ser. Hem de mantenir aquesta memòria històrica ben viva, fins i tot útil, per tal de promoure un turisme de bon nivell cultural —el magnífic exemple de Salàs—, que a la vegada dignifiqui el record dels treballs dels nostres directes avantpassats per sobreviure.

    La nostra idea ha de ser, doncs, aturar la degradació econòmica i residencial dels centres històrics i rellançar-los amb noves perspectives

    La nostra idea ha de ser, doncs, aturar la degradació econòmica i residencial dels centres històrics i rellançar-los amb noves perspectives. En aquest sentit, tots els municipis han, o haurien, d’elaborar plans d’ordenació urbanística coordinats comarcalment, que contemplin la promoció de les activitats econòmiques als seus centres urbans, tenint com a element dinamitzador bàsic el petit comerciant, el botiguer.

    Evidentment, els recursos monetaris per finançar aquestes actuacions són escassos, però cal que cada institució local, o comarcal en cas de suplència pels casos dels ajuntaments més petitons, tinguin un equip tècnic mínim, tant per generar idees com per facilitar tramitacions administratives. No cal dir que s’hauria de tenir en compte totes les circumstàncies, la presència més o menys intensa de turisme, l’existència d’associacions vinculades al comerç local, els dèficits d’equipaments que caldria cobrir amb urgència… en resum, fer sentir al ciutadà potencialment botiguer que té la simpatia i la solidaritat de la institució local propera.

    No podem tornar, ni pensem que sigui desitjable, al sistema comercial de fa unes quantes dècades, però sí que hem de maldar per una xarxa eficient de botigues, i de botiguers, que treballin el producte que adquireixen i que el venguin havent-lo millorat d’alguna manera de cara al consum personal o familiar. Ens hi va la pell i la personalitat de les nostres poblacions més principals.

    Amadeu Gallart opinió
    Share. Facebook WhatsApp Twitter Email LinkedIn Telegram

    TAMBÉ ET POT INTERESSAR

    El nou Hospital Comarcal: canvi de façana o impuls de la sanitat pública comarcal?

    febrer 4, 2023

    Les arrels fascinants de la paraula: escassar

    febrer 3, 2023

    La Colla del Safrà a la Vall de Boí

    gener 27, 2023
    Add A Comment

    Leave A Reply Cancel Reply

    Vídeo del dia
    Segueix-nos
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    Demo
    Meteo
    La teva opinió importa

    Creus que la bonificació de 20 cèntims per litre de carburant s'hauria d'haver mantingut per als residents en zones rurals com el Pirineu, on les alternatives de transport públic són escasses o, en alguns casos, nul·les?
    120 Vots
    Vota
    Demo

    Som el nou diari digital de l’Alt Pirineu. T’apropem l’actualitat de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, Cerdanya i els Pallars Jussà i Sobirà.

    Email : info@pirineusdigital.cat
    Contacte: +34 653 14 37 29

    Facebook Twitter Instagram YouTube
    últimes notícies

    L’ànima del carrer Canonges que manté viva l’última fonda de la Seu

    febrer 4, 2023

    Fígols ultima els treballs per posar de nou en marxa l’antic molí d’oli

    febrer 3, 2023

    Un detingut a la frontera de la Farga de Moles per intentar entrar MDMA i haixix a Andorra

    febrer 3, 2023
    Publicacions més vistes

    Un veí de Puigcerdà deixa en herència 7,2 MEUR a la Residència i a l’Hospital de Cerdanya

    desembre 20, 20228.266

    Un veí de Montellà resulta greument ferit després de ser atropellat per un cotxe a l’N-260

    gener 27, 20231.663

    Reobre amb pas alternatiu l’N-230 a la Ribagorça després del tall provocat per una gran esllavissada de roques

    desembre 13, 20221.609
    • Inici
    • Política
    • Societat
    • Economia
    • Cultura
    • Esports
    • Opinió
    • Avís legal
    • Cookies
    © 2023 Pirineus Digital - Cadena Pirenaica.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.