JUDIT PUJOL ODÉN (La Seu d’Urgell).- Després de fregar el ple durant les festes de Nadal, l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Urgell, assegura que l’elevat preu dels subministraments fa que molts hotels hagin decidit tancar els primers mesos de l’any, quan menys feina hi ha i més despeses s’han d’assumir. Alguns dels establiments a la comarca esperaran a Setmana Santa per tornar a l’activitat.
En aquest sentit, el president de l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Urgell, Alfons Peguera, ha detallat que “al gener, entre una cosa i l’altra vas fent, però febrer i març són molt fluixos i, per precaució, cal minimitzar les pèrdues que puguis tenir, perquè són mesos de pèrdues”. És per això, ha afegit, que “hi ha establiments que han optat per no obrir aquests mesos, perquè les despeses ho fan inviable completament”.
Tot i això, l’hostaleria ha tancat el 2022 amb bones dades, tot i que el pont d’inicis de desembre no va portar tanta afluència de turisme com esperaven, a partir de Sant Esteve s’ha fregat el ple en la majoria dels establiments. La majoria de clients han estat famílies que realitzen estades més llargues que altres anys.
Així, Peguera ha afirmat que “aquest any s’ha allargat molt i pràcticament fins al dia de Reis s’ha fregat el ple, l’hostaleria ha treballat molt bé, amb força gent, els restaurants també han treballat molt, els dies dels sopars d’empresa, tothom al 100% i després s’ha continuat treballant molt bé”
Gran part dels turistes provenen de diferents punts de Catalunya, tot i que també hi ha hagut turisme d’arreu de l’estat espanyol i França.