REDACCIÓ.- El castell d’Orrit, a la Terreta, i el poble d’Isona, així com les poblacions ribagorçanes d’Areny de Noguera i Benavarri participaran aquest dissabte 14 de gener en el projecte de l’Encesa de torres, talaies i talaiots de la Mediterrània pels drets humans. Es tracta d’una iniciativa impulsada per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), en cooperació amb diverses entitats i corporacions municipals, i amb el suport del Fons Català de Cooperació, el Consell Comarcal del Maresme, la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià, el Museu Marítim de Barcelona, i el Grup d’Estudis Històrics de la Mediterrània Occidental del Departament d’Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona. El projecte està impulsat des de Mallorca i hi participen diferents països de l’arc mediterrani.
Enguany, la iniciativa, organitzada pel Consell Insular de Mallorca, l’IES Marratxí i Amnistia Internacional, incrementa el nombre de torres que participen en l’Encesa, passant de les 9 del 2022 a les 33 d’aquest 2023. I és que, a banda d’aquestes poblacions pirinenques, també hi participaran Cadaqués, Sant Vicenç de Montalt, Vilassar de Mar, Castelldefels, Sant Just Desvern, Santa Susanna, Vila-rodona, Falset, Batea, Lleida, Àger, Santa Oliva, Campredó, Amposta, La Ràpita i Alcanar, Monòver, Petrer, Teulada, Dénia, Pedreguer i Vila-real.
L’acte, que tindrà lloc de forma simultània aquest dissabte 14 de gener, recrea la comunicació visual que tenia lloc entre torres de guaita, les quals eren, essencialment, un recurs d’autodefensa i que ara, amb aquesta acció, “es converteixen en punts de llum, en fars d’acollida que mostren el camí”, segons destaca l’organització.
Doble objectiu
L’objectiu, afegeixen, és doble: per una banda, sensibilitzar la població sobre la situació que viu el Mediterrani on moltes persones que es veuen obligades a abandonar casa seva hi perden la vida cada any. Per l’altra, reivindicar i posar en valor les torres, talaies, talaiots i fortificacions com a patrimoni històric i cultural present al conjunt dels territoris de parla catalana. “Des de la darrera encesa de torres, talaies i talaiots ara fa un any, almenys 1988 persones han perdut la vida en la travessia d’aquest mar que s’ha convertit en la fosa mortal d’Europa”, reblen.
Pel que fa al desenvolupament de la jornada, a les 12:45h es farà, des de les torres seleccionades, la lectura del manifest escrit enguany per Amnistia Internacional. A les 13h es produirà l’encesa de fum i, en alguns casos, l’acte acabarà amb la cantada del ‘Viatge a Ítaca’, de Lluís Llach. A la tarda, es tornarà a les torres, a les 18h, per llegir de nou el Manifest i a les 18.30 hores encendre les bengales de foc.
Sobre l’IRMU
L’Institut Ramon Muntaner és una fundació que compta en el seu patronat amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i la Federació d’Ateneus de Catalunya.