REDACCIÓ.- El Departament de Territori ha posat en marxa la convocatòria de subvencions, destinades als consells comarcals de les zones considerades de muntanya i al Conselh Generau d’Aran, per actuacions de millora i manteniment de camins municipals de la xarxa veïnal i rural. Es tracta de la convocatòria anticipada per al 2023, que finançarà accions executades entre l’1 de gener i el 31 d’octubre d’enguany, i està dotada amb 6 milions d’euros.
Les ajudes s’emmarquen en les polítiques de muntanya del Govern per garantir el bon estat de la xarxa d’accés als nuclis de les nou comarques de muntanya i de l’Aran. Tal com han explicat des del Departament, “és una eina més per a garantir l’equitat territorial i la millora de les condicions de vida dels veïns i veïnes d’aquestes comarques, ajudant a fixar població i evitant el despoblament”. Les polítiques de muntanya, han afegit, engloben diverses línies de subvencions adreçades a la millora de la mobilitat, i l’any passat van sumar prop de 9 milions d’euros, el triple que habitualment.
En concret, el 2022 aquesta línia de millora i manteniment de camins de la xarxa veïnal i rural va passar d’estar dotada amb 2,5 milions a 6 milions d’euros i, enguany, el Departament de Territori manté l’esforç pressupostari, han remarcat.
Una orografia i clima particular
Les comarques de muntanya es caracteritzen per tenir molts quilòmetres de vials municipals, amb uns costos de manteniment elevats per raons orogràfiques i climàtiques i uns pressupostos municipals insuficients per l’escàs volum de població. En aquest context, fa anys que els consells comarcals i els ajuntaments cooperen en la gestió de la xarxa de camins municipals i, sovint, aquests deleguen part de les tasques a realitzar en els consells, que disposen de més mitjans tècnics i materials.
En el cas de les subvencions per a la millora i manteniment de camins de la xarxa veïnal i rural de titularitat municipal, l’import màxim que es pot concedir a cada consell comarcal es determina en funció de la longitud de la seva xarxa estructurant.
Concretament, els imports de les comarques de l’Alt Pirineu són: Alta Ribagorça, 399.840 euros; Alt Urgell, 866.400 euros; Cerdanya, 489.120 euros; Pallars Jussà, 759.480 euros; i Pallars Sobirà, 648.600 euros. A l’Aran, mentrestant, li pertoquen 383.280; al Berguedà, 616.200 euros; a la Garrotxa, 544.920 euros; al Ripollès, 525.120 euros; i al Solsonès, 767.040 euros.