REDACCIÓ.- La segona edició del Matchfunding Arrela’t a l’Alt Pirineu i Aran ja ha posat el punt final i tots els projectes han aconseguit el finançament mínim, de manera que es podran consolidar les iniciatives presentades. Els projectes seleccionats, un per cada comarca de l’Alt Pirineu i un per Aran, han sumat un total de 102.484 euros, dels quals 78.484 han sigut aportats per la ciutadania i 24.000 més per les administracions. Això supera de llarg el finançament aconseguit a la primera edició del Matchfunding Arrela’t, que es va dur a terme el 2020, amb una xifra de 73.439 euros.
Des de les administracions organitzadores consideren que aquest fet demostra la consolidació de la iniciativa i el valor que poden aportar fórmules de finançament alternatives com el Matchfunding, on fins a 818 cofinançadors aposten per invertir amb iniciatives d’economia social amb retorn al territori de l’Alt Pirineu i Aran. A més, en aquest cas, les institucions complementen la col·laboració que fa la ciutadania aportant un euro per a cada euro recaptat fins a un màxim de 24.000 euros.
Un cop acabada la fase de recaptació de fons, s’inicia ara la fase d’implementació del projecte per part de les seves promotores, que tenen un any per a fer-lo realitat. A més, ara les persones que han participat en el seu cofinançament començaran a rebre les recompenses proposades per cada iniciativa.
Els fons recollits per cada projecte són:
• Bolets Peratxa. Cultivar miceli per conrear futur a la comarca de l’Alt Urgell, ha aconseguit 11.091 euros. Això li permetrà produir bolets ecològics i crear llocs de feina per a persones sordes usuàries de la llengua de signes catalana.
• Espai d’encontre comunitari Copsant, al Pallars Sobirà, ha aconseguit 18.461 euros. Amb aquest import volen rehabilitar el paller de la cooperativa per promoure l’accés a la terra i les activitats ambientals i culturals al Pallars.
• Huma Slow Broths, a l’Alta Ribagorça, ha assolit 10.382 euros. El seu projecte elabora artesanalment caldos funcionals amb ingredients del Pirineu. Aposten pel residu 0 i conserven un paisatge singular.
• El refugi de la Feixa a la Cerdanya ha obtingut 11.338 euros. Aquesta iniciativa busca realitzar accions per minimitzar l’impacte humà, com la construcció d’un vàter en sec ecològic i altres millores en les instal·lacions.
• Geobike Lo Podall al Pallars Jussà ha aconseguit 20.986 euros. Aquesta proposta ha pogut arribar a l’import òptim i amb això volen consolidar la zona del Pallars Jussà com a referència per a la pràctica de la BTT.
• Husta Skis a la Vall d’Aran ha assolit 30.226 euros. Aquests emprenedors dissenyen i fabriquen esquís fets a mida d’una manera més sostenible.
La iniciativa la promouen els Consells Comarcals de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i el Conselh Generau d’Aran, les Oficines Joves, els serveis de promoció econòmica i treball d’aquestes comarques, l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu i Aran i el projecte Odisseu, amb el suport de la Diputació de Lleida, la Diputació de Girona, l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), la Direcció General de Joventut, el Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya i el Consorci Leader Pirineu Occidental amb col·laboració amb del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural.