REDACCIÓ.- L’entitat publicoprovada PallarsActiu ha promogut aquests dies una visita a la malteria Monferrato, situada a Villafranca d’Asti, al nordi d’Itàlia, per tal de comprovar in situ les instal·lacions, la manera de treballar, el procediment i l’ús de la maquinària. Tal com han explicat des de l’ens de promoció dels Pallars, l’objectiu ha estat “veure la seva viabilitat i possibilitats de replicar-ho o adaptar-ho al nostre territori, el Pallars Jussà, terra de cereal”.
A finals de 2020, han detallat, “des de PallarsActiu vam entomar el projecte, iniciat feia un temps, per fer una malteria artesana al Pallars, però aquest cop cercant la possibilitat de fer-la viable, amb una mida petita i amb una maquinària diferent de l’estudiada en anteriors ocasions”. Per mirar d’assolir-ho, s’ha treballat amb una empresa que construeix màquines monobloc que fan la majoria de processos de transformació del cereal a malt en el mateix contenidor, estalviant temps i fent sempre el mateix tipus de producte sense patir canvis en l’elaboració.
Actualment, aquesta maquinària es troba a Itàlia i abans de visitar-la, han afegit des de PallarsActiu, es va fer una prova, entre el 2021 i el 2022, en què es van enviar més de cinc tones d’ordi malter pallarès perquè el transformessin en malta i el retornessin. El producte ha arribat aquesta passada primavera i cinc cervesers artesans del territori l’han provat “amb resultats molt positius, amb un rendiment mitjà, tocs de dolçor i un color més fosc de l’habitual”, han indicat.
“Un cop analitzada i veient que, sense haver treballat el camp, la maquinària tenia la capacitat de donar bons resultats en la transformació del producte, hem anat a visitar la planta per reafirmar la possibilitat viable de construir una malteria pallaresa que proveís a cervesers artesans catalans que actualment compren fora de Catalunya”, han indicat des de PallarsActiu, tot afegint que “realment, la malteria Monferrato és un bon exemple de malteria familiar, petita i amb capacitat per abastir malta a una bona part de cerveseres artesanes del nord d’Itàlia”. Aquest, han remarcat, és “un model de negoci basat en el producte de proximitat, ordi cerveser de la regió, cuidat amb extrema precisió i fent malta artesana d’alta qualitat”. De fet, han remarcat que “fins i tot, tenen una petita producció de malta ecològica”.
Des de Pallarsactiu han animat a aquelles persones que tenen interès amb el projecte a posar-se en contacte amb ells per explicar-los-el amb detall i cercar possibilitats de col·laboració i inversió. Aquest projecte està impulsat pel patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida.