REDACCIÓ.- Fins d’aquí dos anys no es preveu que hi hagi una resolució sobre quins són els límits fronterers entre Andorra i l’Alt Urgell a la zona del planell de la Tossa, l’indret on ja fa més d’un any es va detectar una discordança entre les cartografies dels dos territoris. Això és el que ha manifestat l’ambaixador espanyol al Principat, Àngel Ros, consultat pel Diari Segre, que també ha detallat que el passat 15 de desembre va tenir lloc al Principat la segona reunió de la comissió bilateral que està estudiant la qüestió.
El treball de la comissió no s’està limitant a aquesta zona en concret, sinó que s’està fent una revisió dels límits fronterers en una extensió de 200 hectàrees, amb vuit possibles zones on podria haver-hi divergències. L’objectiu és arribar a un acord global sobre el traçat abans de fer cap anunci parcial.
A banda de Ros i el seu homòleg andorrà, Vicenç Mateu, la comissió té un caràcter tècnic i està formada per experts dels dos països, que per la banda espanyola inclouen membres de l’Institut Geogràfic Nacional i del Centre Geogràfic de l’Exèrcit. Segons explica l’ambaixador espanyol al mateix diari, ara es troben en una fase d'”investigar tota la part documental” després d’haver pres mesures sobre el terreny. La feina de camp encara haurà de continuar “a la primavera, una vegada desaparegui la neu”, ha afegit Ros. Les parts s’han emplaçat a una tercera reunió el mes de juliol a Madrid.
Qui no ha participat en les trobades és cap representant del municipi de les Valls de Valira, el terme on es troba el punt en disputa, al poble d’Os de Civís, un fet que ha lamentat el seu alcalde, Ricard Mateu. “Nosaltres també tenim alguna cosa a dir, ja que la documentació base que ha de determinar la frontera són límits històrics que es van consensuar amb el territori fa més d’un segle”, ha expressat al mateix mitjà.
Recordem la polèmica sorgeix arran d’una notícia publicada per Pirineus TV, on es va constatar que una part del parc solar que l’estació de Pal-Arinsal i l’empresa Nord Andorrà estaven construint en aquest indret podria situar-se ja en territori català, concretament al municipi de les Valls de Valira, en terreny del Parc Natural de l’Alt Pirineu. De fet, la cartografia catalana i espanyola així ho indica, al contrari de l’andorrana, que assegura que tot el parc està al seu territori.