REDACCIÓ.- Els parcs naturals de l’Alt Pirineu i del Cadí Moixeró ja han presentat la candidatura per obtenir la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), una certificació que atorga la Federació EUROPARC. En tots dos casos, la presentació de la candidatura ha arribat després de realitzar un procés de participació per acabar d’elaborar el Pla d’acció de la Carta, és a dir aquelles actuacions que es desenvoluparan els pròxims anys si s’obté el reconeixement.
En el cas del Parc Natural de l’Alt Pirineu, si rep la CETS, a partir del 2023 es començaran a desenvolupar les propostes definides al Pla d’Acció. L’any següent les empreses turístiques ja podran sol·licitar la seva adhesió a nivell voluntari i individual. Les empreses adherides disposaran d’eines útils per la seva sostenibilitat, així com suport tècnic, promoció en xarxa i una certificació de màxim prestigi internacional.
L’àmbit d’actuació de la CETS en el cas del PN de l’Alt Pirineu implica a tots els municipis del Parc Natural, a més del municipi de Baix Pallars, al Pallars Sobirà; i el de la Seu d’Urgell i Valls d’Aguilar a l’Alt Urgell.
Actualment a Catalunya hi ha nou territoris amb espais naturals protegits acreditats amb la Carta Europea de Turisme Sostenible. En aquest sentit, des del Parc Natural de l’Alt Pirineu han apuntat que, si reben la distinció, seran el major territori del país acreditat per aquest organisme, amb 176.779 hectàrees. En el cas del parc del Cadí Moixeró, disposaria de 41.342 hectàrees amb aquest reconeixement, entre les comarques de l’Alt Urgell, el Berguedà i Cerdanya.
Els objectius finals són augmentar el coneixement sobre l’espai protegit i donar suport a la seva preservació, al mateix temps que es treballa per millorar el desenvolupament sostenible i la gestió turística dels espais protegits i la seva àrea d’influència, tenint presents les necessitats de l’entorn, de la població i les empreses locals i dels visitants.
La Carta Europea de Turisme Sostenible en espais naturals protegits és una iniciativa de la Federació Europarc, organització que aplega Espais Naturals Protegits de 38 països europeus. Així, Europarc és l’entitat gestora que concedeix l’adhesió a la CETS als espais protegits, en els quals verifica que hi ha un compromís per aplicar els principis del turisme sostenible.