Més notícies

    Esquerra confirma que presentarà llistes als 14 municipis del Pallars Jussà i als 15 del Sobirà

    març 29, 2023

    El nou Arxiu Comarcal de Cerdanya serà una realitat el 2025 i tindrà 8 vegades més capacitat d’emmagatzematge

    març 29, 2023

    VÍDEO.- L’equip preinfantil del Sedis Bàsquet es prepara per disputar la Mini Copa de la Reina

    març 29, 2023

    La baixada dels Raiers de Coll de Nargó es trasllada al 8 d’abril per garantir prou aigua al Segre

    març 29, 2023

    Tremosa apunta que els pantans de l’Alt Pirineu són claus en la transformació energètica de Catalunya

    març 29, 2023

    Esquerra presenta la llista de Tremp a les municipals i confia que Cases revalidi l’alcaldia

    març 29, 2023
    Facebook Twitter LinkedIn WhatsApp
    Últimes notícies:
    • Esquerra confirma que presentarà llistes als 14 municipis del Pallars Jussà i als 15 del Sobirà
    • El nou Arxiu Comarcal de Cerdanya serà una realitat el 2025 i tindrà 8 vegades més capacitat d’emmagatzematge
    • VÍDEO.- L’equip preinfantil del Sedis Bàsquet es prepara per disputar la Mini Copa de la Reina
    • La baixada dels Raiers de Coll de Nargó es trasllada al 8 d’abril per garantir prou aigua al Segre
    • Tremosa apunta que els pantans de l’Alt Pirineu són claus en la transformació energètica de Catalunya
    • Esquerra presenta la llista de Tremp a les municipals i confia que Cases revalidi l’alcaldia
    • Els regants de la Conca de Tremp confien assolir “en 6 o 7 mesos” les adhesions per finançar la part del reg que els toca
    • La Vall Fosca planifica un sistema de cotxes compartits, una xarxa d’itineraris de BTT o la reformulació del telefèric
    Facebook Twitter Instagram YouTube
    Pirineus DigitalPirineus Digital
    Demo
    • Inici
    • Política
    • Societat
    • Successos
    • Medi ambient
    • Economia
    • Cultura
    • Esports
    • Opinió
    Pirineus DigitalPirineus Digital
    Home»Societat»Andorra planifica una norantena d’actuacions per gestionar i ordenar el seu paisatge
    Societat

    Andorra planifica una norantena d’actuacions per gestionar i ordenar el seu paisatge

    Ha elaborat una Estratègia Nacional del Paisatge amb accions previstes des d'ara fins al 2035
    desembre 13, 2022
    La vall d'Incles des del port de Fontargent. / G.L.T.

    REDACCIÓ (Andorra la Vella).- La ministra andorrana de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha presentat aquest dimarts al matí la nova Estratègia Nacional del Paisatge d’Andorra 2035. Segons recull l’Agència de Notícies Andorrana (ANA), el document inclou els principis, els objectius de qualitat paisatgística i les línies d’actuació que s’han d’implementar en els pròxims anys a partir del full de ruta que permetrà gestionar i ordenar tots els tipus de paisatges que s’han identificat al país, per avançar cap a un model territorial propi, integrat i resilient, tot integrant el paisatge en l’ordenament territorial, l’urbanisme i les polítiques sectorials, en un context d’emergència climàtica. Així mateix, l’estratègia també integra un pla associat amb 87 accions concretes.

    Com a principal novetat, l’estratègia, aprovada fa uns dies pel Govern, es plasma i es trasllada de forma innovadora sobre el mapa de l’estratègia del paisatge d’Andorra, incorporant els principis i els objectius de qualitat paisatgística i les línies d’actuació que han resultat d’un treball participatiu amb tots els actors implicats, com les set administracions comunals, els ministeris del Govern, les empreses que treballen en aspectes ambientals, les associacions i la ciutadania en general.

    “El procés participatiu ha estat un aspecte clau en l’elaboració d’aquesta nova estratègia, ja que ha permès generar una reflexió col·lectiva al voltant del paisatge del nostre país, captar el coneixement que en té la ciutadania, els agents socials i econòmics i les principals institucions del país i recollir els referents paisatgístics claus i simbòlics que la societat andorrana ha identificat com a part de la seva identitat”, ha emfatitzat la ministra durant la presentació de la nova estratègia. “Els paisatges configuren els nostres entorns de vida, i són un autèntic reflex de la societat i estils de vida al llarg del temps. Per tant, són, i han de ser, indiscutiblement, una prioritat en el desenvolupament sostenible del nostre país. L’estratègia que avui presentem és clau per protegir i gestionar aquest bé tan preuat”, ha apuntat Calvó.

    La ministra Calvó durant la presentació. / SFGA

    En aquesta mateixa línia també s’ha expressat Pere Sala, director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, entitat que ha col·laborat en la part tècnica de l’estratègia. “Hi ha molt pocs països a Europa que disposen d’un pla relacionat amb el paisatge i encara menys països que disposin d’una estratègia desenvolupada sobre el mapa, és quelcom molt innovador”, ha apuntat.

    Entrant al detall de l’Estratègia Nacional del Paisatge d’Andorra té com a horitzó de treball el 2035 i recull un total de 4 principis, 7 objectius de qualitat paisatgística, 28 línies d’actuació i 87 accions concretes. Els objectius de qualitat paisatgística s’estructuren en relació amb uns paisatges d’alta muntanya ben conservats, que compatibilitzin el manteniment del seu patrimoni natural i cultural amb l’aprofitament econòmic; uns paisatges agraris i forestals productius, funcionals ecològicament i reconeguts socialment; uns paisatges urbans de qualitat que posin en relleu els espais públics i els elements patrimonials de les poblacions; uns paisatges fluvials vius i funcionals, que permetin l’aprofitament sostenible dels recursos hídrics i que en facilitin l’ús social; unes infraestructures energètiques i de comunicació més integrades en el paisatge i que responguin als reptes de l’emergència climàtica; unes instal·lacions turístiques i de lleure de qualitat, dimensionades i multifuncionals, que facilitin la desestacionalització i que siguin respectuoses amb el paisatge, i, finalment, unes fites i uns referents naturals i culturals que reforcin la identitat i la singularitat del paisatge andorrà.

    87 accions concretes
    Els objectius i les línies d’actuació prioritàries s’han concretat en un pla amb accions previstes pel període 2022-2028 (concretament 87) que han de permetre assolir els objectius de qualitat paisatgística d’aquesta nova estratègia.

    D’aquest seguit d’accions previstes en destaquen incrementar el percentatge d’espais protegits fins a aconseguir el 30% del territori d’Andorra el 2030, seguint els preceptes marcats pel Conveni de la diversitat biològica (Espais protegits 30/30); elaborar una ordenació de l’accés i freqüentació de persones i vehicles als paisatges d’alta muntanya a partir dels resultats de l’estudi de la capacitat de càrrega del medi natural, i conservar i impulsar tots aquells paisatges vinculats amb la ramaderia nacional i la cultura del país.

    Així mateix, altres accions concretes corresponen a identificar zones urbanes amb dèficit de vegetació i zones amb ombra i que siguin susceptibles de posteriors millores per generar zones més agradables; impulsar accions per ordenar i integrar paisatgísticament les zones industrials i d’emmagatzematge; identificar i localitzar els trams fluvials canalitzats susceptibles de millora per renaturalitzar-los; integrar paisatgísticament les infraestructures energètiques, viàries i instal·lacions turístiques, i impulsar accions per a la millora de la integració paisatgística i la millora dels entorns de miradors i fites paisatgístiques singulars identitàries.

    Suport legal a l’ENPA
    L’Estratègia Nacional del Paisatge d’Andorra aprovada continua la feina endegada el 2011 quan el Govern va aprovar la primera estratègia, seguint els principis i objectius del conveni europeu del paisatge del Consell d’Europa. Va ser el primer pas per considerar el paisatge com un bé col·lectiu que cal conservar, gestionar i millorar.

    A més, el 2019 es va aprovar la llei de conservació del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge, un text que representa un pas més en l’impuls d’una política nacional del paisatge. Per primera vegada l’ordenament jurídic reconeix el paisatge com un component essencial de l’entorn de vida i del benestar individual i col·lectiu dels habitants d’Andorra, com l’expressió de la diversitat del seu patrimoni natural i cultural i com un fonament de la seva identitat.

    Per primera vegada també, aquesta llei dona un marc legal a l’Estratègia nacional del paisatge, com a instrument de protecció, de gestió i d’ordenació del paisatge. Un document que elabora el ministeri competent en matèria mediambiental, amb la participació dels comuns i dels representants econòmics i socials del Principat i que aprova el Govern.

    Andorra paisatge Societat
    Share. Facebook WhatsApp Twitter Email LinkedIn Telegram

    TAMBÉ ET POT INTERESSAR

    La Seu incorpora una màquina de mida reduïda per millorar la neteja del nucli antic i de Castellciutat

    març 29, 2023

    La policia andorrana confisca una important quantitat de droga al Pas de la Casa

    març 28, 2023

    VÍDEO.- Les obres dels nous edificis del Centre d’Esports de Muntanya del Pallars començaran al setembre

    març 28, 2023
    Add A Comment

    Leave A Reply Cancel Reply

    Vídeo del dia
    Segueix-nos
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    Demo
    Meteo
    La teva opinió importa

    El pròxim mes de maig tindran lloc les eleccions municipals. Tens previst anar a votar?
    229 Vots
    Vota
    Demo

    Som el nou diari digital de l’Alt Pirineu. T’apropem l’actualitat de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell, Cerdanya i els Pallars Jussà i Sobirà.

    Email : info@pirineusdigital.cat
    Contacte: +34 653 14 37 29

    Facebook Twitter Instagram YouTube
    últimes notícies

    Esquerra confirma que presentarà llistes als 14 municipis del Pallars Jussà i als 15 del Sobirà

    març 29, 2023

    El nou Arxiu Comarcal de Cerdanya serà una realitat el 2025 i tindrà 8 vegades més capacitat d’emmagatzematge

    març 29, 2023

    VÍDEO.- L’equip preinfantil del Sedis Bàsquet es prepara per disputar la Mini Copa de la Reina

    març 29, 2023
    Publicacions més vistes

    Un veí de Puigcerdà deixa en herència 7,2 MEUR a la Residència i a l’Hospital de Cerdanya

    desembre 20, 20228.344

    Tres ferits, un d’ells greu, en un accident a la C-14 a Bassella

    febrer 5, 20235.735

    Els Mossos detenen dues persones per cultivar 193 plantes de marihuana en una casa de Boí

    febrer 14, 20232.676
    • Inici
    • Política
    • Societat
    • Economia
    • Cultura
    • Esports
    • Opinió
    • Avís legal
    • Cookies
    © 2023 Pirineus Digital - Cadena Pirenaica.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.