GUILLEM LLUCH TORRES (La Pobla de Segur).- La Pobla de Segur ha acollit aquest dissabte al migdia diversos actes de celebració, amb motiu de la designació dels raiers com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO. L’Associació de Raiers de la Noguera Pallaresa, així com autoritats de la Pobla de Segur, el Pont de Claverol i d’arreu de la comarca i del Pirineu han volgut compartir la festa amb tots els veïns i veïnes.
El president de l’Associació de Raiers de la Noguera Pallaresa, Miquel Gordó, ha apuntat que han rebut la designació “amb molta alegria i responsabilitat”, i ha afegit que això els animarà a treballar per fer créixer la festa dels raiers, que se celebra cada mes de juliol.
En aquest sentit, ha detallat que l’objectiu és “fer-la créixer amb activitats, que hi hagi més proposes esportives i lligades al riu, així com més actes culturals vinculats a la cultura catalana i pirinenca”. L’objectiu, ha detallat, és “crear un festival lligat a aquest antic ofici i al riu, amb activitats per tal que les famílies puguin venir a passar el cap de setmana”.
L’altra tasca que enceten ara és la d’habilitar l’antic hangar del costat de l’estació de tren com a nou espai Raier. Fins ara se situava a l’edifici de serveis de l’Àrea Vacacional i aquesta nova ubicació li donarà “molta més visibilitat, ja que se situarà al costat de l’estació” de manera que serà el primer que vegin els visitants que arribin a la localitat amb el Tren dels llacs o el tren convencional, tal com ha apuntat l’alcalde de la Pobla de Segur, Marc Baró, que ha detallat que l’objectiu és que l’espai estigui a punt per Setmana Santa.
Baró també ha destacat la visibilitat que donarà al municipi aquest nou reconeixement, que se sumarà als altres dos que ja té per part de la UNESCO, d’una banda, com a integrant del Geoparc Orígens i, de l’altra, com a població fallaire. Per la seva banda, Gordó ha apuntat que l’altre gran objectiu és fer passos perquè la Pobla es converteixi en capital mundial dels rais, amb un equipament museogràfic potent i activitats vinculades, tot i que “moralment, ja som la capital, perquè aquí va néixer l’Associació Internacional i la baixada de rais té una gran implantació entre la gent jove”.
Per la seva banda, el president de l’Associació Internacional de Raiers i impulsor de la candidatura a la UNESCO, Àngel Portet, ha tornat a destacar les dificultats que va haver-hi per aconseguir que Espanya s’integrés a aquesta candidatura. Tal com ja va fer dijous, quan es va conèixer el veredicte de la UNESCO, ha tornat a insistir que “això no és com una medalla dels Jocs Olímpics o un premi Nobel, això és un reconeixement que s’ha de conservar, fent la festa tan bé o més del que s’ha fet fins ara, ja que, sinó, es podria perdre”.
A banda dels parlaments, actuacions musicals i un aperitiu, en l’acte d’aquest dissabte també s’ha donat a conèixer l’interior de l’edifici on se situarà aquest Espai Raier i s’hi ha fet entrevistes amb diverses personalitats vinculades a l’ofici i a la festa.
Celebració a Coll de Nargó
L’acte d’aquest dissabte ha comptat amb la presència de diversos integrants de l’Associació de Raiers de Coll de Nargó, encapçalats pel seu president, Àlex Ferré, i acompanyats per l’alcalde nargoní i president del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Martí Riera, que prendran el relleu aquest diumenge a les celebracions. En aquest cas, ho faran inaugurant, a les 12h, una estàtua d’homenatge als raiers, que se situarà al costat de l’església romànica de Sant Climent.