REDACCIÓ.- L’obertura de la majoria d’estacions d’esquí del Pirineu entre aquest divendres i dissabte fa augurar una bona afluència de visitants a l’Alt Pirineu i Aran durant el pont de la Puríssima. El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida preveu que la mitjana d’ocupació durant aquests dos ponts al conjunt de les comarques del Pirineu sota administració lleidatana amb estacions d’esquí estarà al voltant del 60 i 65% de mitjana.
La millor ocupació, mentrestant, es produirà en el segon període festiu, quan es preveu que es pugui situar per sobre del 80% i alguns establiments arribaran a la plena ocupació, principalment a les zones properes a les estacions d’esquí. El fet que molts centres escolars fan festa el divendres 9 de desembre afavorirà també la major afluència de turistes en el tram final del llarg pont.
Previsió de vendre més de 100.000 forfets per aquest pont
La nova campanya d’esquí a l’Alt Pirineu i Aran la va encetar l’estació aranesa i aneuenca de Baqueira Beret el dissabte 26 de novembre. La resta de complexos d’alpí obriran entre aquest divendres i dissabte. Per la seva banda, les estacions de nòrdic començaran la temporada a partir del dissabte 3 de desembre, si bé la major part d’elles oferiran circuits de raquetes i excursions, a més d’usos turístics, mentre no tinguin més gruixos de neu, exceptuant el complex de Tavascan, que té tot el domini de nòrdic obert i en molt bones condicions.
Així, les estacions de Lles, Aransa i Tuixent-la Vansa estaran obertes per fer excursions a peu i amb raquetes. També tindran obert el bar-restaurant i refugis a més del servei de lloguer de raquetes. Sant Joan de l’Erm i Virós-Vallferrera tindran tots els serveis turístics oberts i neu a les parts altes de l’estació. Guils Fontanera, mentrestant, també obrirà aquest dissabte el restaurant i el lloguer de material.
El Patronat estima que durant aquests nou dies de pont es podria assolir la venda d’uns 90.000 forfets a les estacions de l’Alt Pirineu i Aran sota administració lleidatana, als quals cal afegir-hi els de les estacions del Pirineu sota administració gironina, si bé el resultat final també dependrà de la climatologia d’aquestes festes i de la quantitat de neu nova.
Pel que fa a les estacions pirinenques sota administració gironina, des del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, han indicat que les reserves d’allotjament anticipat per al pont de la Constitució a les destinacions de muntanya i interior es troben entre el 65% i el 80%. En general, es preveu que les reserves d’allotjament al Pirineu i a l’interior tindran una mitjana d’entre dos i tres dies d’estada i la màxima concentració de visitants es produirà entre el 8 i l’11 de desembre, en què l’ocupació es trobarà entre el 80% i el 90% La resta de la setmana l’ocupació se situarà al 40%.
Estudi de fluxos turístics
D’altra banda, durant la presentació de la temporada d’hivern que han fet aquesta setmana a Camprodon, des del Patronat han explicat que entre el 71% i el 85% dels turistes que visiten el Pirineu sota administració gironina pernocten a les comarques de Cerdanya, el Ripollès i la Garrotxa, segons un estudi sobre els patrons de mobilitat.
Lligat amb les dades estadístiques, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona, l’Agència Catalana de Turisme i els consells comarcals de Cerdanya, el Ripollès, la Garrotxa i l’Alt Empordà van encarregar un estudi, Flux Vision Tourisme Orange del Pirineu sota administració gironina que analitza les dades de mobilitat en aquest territori i de les quatre comarques que en formen part per al període de març de 2019 a febrer de 2020.
L’estudi es va elaborar analitzant cent trenta mil connexions obtingudes de la xarxa de telefonia mòbil d’Orange (i d’altres operadores amb acords) abans de la pandèmia per tal de reduir el biaix en les dades provocades per la covid-19. D’aquest treball es va concloure que els excursionistes predominen a totes les comarques, que a tot el territori la distribució per franges d’edat mostra una forta presència de famílies amb nens i de persones més grans de 65 anys, que els visitants nacionals representen entre el 70% i el 90%, que els espanyols que arriben de fora de Catalunya procedeixen majoritàriament de Madrid, València i Saragossa, i que la nacionalitat estrangera predominant és la francesa.
Quant a l’estacionalitat dels visitants, a part de l’agost (el mes de més afluència a tot el territori) i Nadal, a Cerdanya, al Ripollès i a la Garrotxa s’observa molta afluència de persones durant els ponts de tardor i hivern, sobretot Tots Sants i el pont de desembre. I pel que fa als patrons de mobilitat en general, a tots els territoris analitzats s’observa que els visitants solen pernoctar a la destinació que volen visitar.
Així doncs, a tots aquests territoris, entre el 71% i el 85% dels visitants solen pernoctar a la destinació que volen visitar. També es detecta gran mobilitat entre comarques veïnes per part dels visitants. Així mateix, a Cerdanya i al Ripollès, les pistes d’esquí i els ponts de tardor atrauen molts visitants.
L’estudi ha de permetre als agents turístics comarcals i locals conèixer millor els fluxos i consums dels visitants per tal de desenvolupar estratègies de màrqueting i comunicació més específiques i fomentar la desestacionalització, la desconcentració i la diversificació de l’oferta de les destinacions.