GUILLEM LLUCH/ MERITXELL BELLERA / JUDIT PUJOL (La Pobla de Segur/Coll de Nargó).- Els raiers ja són Patrimoni Immaterial de la Humanitat. La UNESCO ha atorgat el reconeixement a l’ancestral baixada de rais i a les festes rememoratives que es fan actualment d’aquell ofici que permetia dur la fusta dels boscos pirinencs fins al mar a través del Segre, la Noguera Pallaresa i l’Ebre.
El reconeixement s’ha confirmat aquest dijous al matí en la 17a reunió del Comitè de Salvaguarda de Patrimoni Cultural Immaterial que se celebra aquests dies al Marroc. La candidatura conjunta l’havien presentada Àustria, Txèquia, Alemanya, Letònia, Polònia i Espanya, de la qual formen part els Raiers de Nargó i els de la Pobla de Segur i el Pont de Claverol, i duia per nom “El ràfting amb fusta”.
Tot apuntava que la decisió seria positiva i, per aquest motiu, ja s’han organitzat diversos actes festius. A la Pobla de Segur, un cop confirmada la designació, l’Associació de Raiers de la Noguera Pallaresa i el consistori ho han començat a celebrar a la plaça de l’Ajuntament.
Els raiers del Noguera Pallaresa ho reben amb “alegria i responsabilitat”
En aquest primer acte de celebració, el president de l’Associació de Raiers de la Noguera Pallaresa, Miquel Gordó, ha apuntat que han rebut la decisió “amb alegria i amb una sensació de molta responsabilitat, amb la voluntat que això no es quedi amb una declaració i prou sinó que ara hem de continuar pencant perquè això hagi valgut la pena i puguem deixar un llegat cultural pel poble”.
Gordó ha afegit que aquesta designació és “un homenatge a tothom: als raiers, a les dones que s’estaven a casa, als que van engegar la festa, anys després que es perdés l’ofici, i a totes les persones que al llarg d’aquests anys han ajudat a organitzar la festa, així com aquells que s’han cuidat del museu”.
A banda, ha recordat que des de la Pobla de Segur es va impulsar l’Associació Internacional de Raiers “i aquí es va impulsar la candidatura a la UNESCO, l’any 2012”. En aquest sentit, ha admès que “primer es va fer llarg, va semblar que costava i al final, anar picant pedra, amb una tasca de coordinació amb gent de tot Europa que no ha estat fàcil, ho hem aconseguit”.
Per la seva banda, l’impulsor de la candidatura, el poblatà Àngel Portet, ha recordat les dificultats que van passar al principi, ja que Espanya no la volia presentar. Finalment, va ser Polònia, qui ho va fer, i Espanya s’hi va afegir després de rebre moltes pressions de part de les institucions i les associacions d’aquells territoris de l’Estat on es feien baixades de rais.
Portet s’ha mostrat molt emocionat, tot assenyalant que “gairebé em costa parlar, perquè són vora de vint anys al darrere del projecte i al final, ha anat bé”. Tot i això, ha apuntat que, a partir d’ara, “s’ha de treballar tant bé o millor de com s’ha treballat fins ara, perquè el que hem aconseguit avui no és una medalla als Jocs Olímpics ni un premi Nobel, és un reconeixement a una feina feta que si no es continua fent bé, es pot perdre”.
L’alcalde de la Pobla de Segur, Marc Baró, per la seva banda, ha posat en valor la feina que fa l’associació per preservar i divulgar aquest llegat cultural: “al final al darrere hi ha una associació cultural que fa molt de temps que treballa, que tenen una important implicació amb el poble i que fan un reconeixement a una feina com la de raier”.
Satisfacció a Coll de Nargó
Per la seva banda, des de l’Associació de Raiers de Coll de Nargó han apuntat que “aquest reconeixement ha estat possible gràcies a moltes persones que han lluitat incansablement per poder mantenir viva aquesta tradició any rere any”. Gràcies a totes aquestes persones, han afegit, “l’Associació de Raiers de Nargó ha pogut estar present en aquesta candidatura i rebre el títol més important de tots per una associació que intenta salvaguardar part de la cultura d’un poble, el de Patrimoni Immaterial de la Humanitat”.
En aquest sentit, un dels integrants de l’entitat, Emili Molins, ha indicat que “ha costat molt d’aconseguir i és un reconeixement, primer als padrins que feien l’ofici i, després, a tots els companys veterans que des de fa 32 anys han i hem treballat per mantenir aquest record, i s’ho mereixen per tot l’esforç fet aquest temps”.
Des del consistori, mentrestant, esperen que el distintiu doni visibilitat mundial al municipi, juntament amb el Geoparc Orígens. En aquest sentit, l’alcalde de Coll de Nargó, Martí Riera, ha remarcat que “esperem que entre les baixades que es fan aquí i les del centre d’Europa hi hagi comunicació, ja que l’únic parlament que s’ha fet avui a Rabat ha estat per destacar la idoneïtat del projecte, però sobretot la col·laboració internacional que hi havia hagut entre tots els països”.
A banda d’aquestes primeres celebracions, el dissabte 3 de desembre, a partir de les 12h, tindran lloc diversos actes festius a la plaça de l’Estació, davant del nou espai raier. Aquests inclouran parlamentS de membres de l’associació Raiers de la Noguera Pallaresa, de l’alcalde i d’altres personalitats; una tertúlia de ràdio amb connexions a la resta de països que mantenen la tradició raiera i amb el Marroc, on es reuneix el comitè de la UNESCO, així com un concert.
A Coll de Nargó, mentrestant, a banda de la celebració que pugui haver-hi aquest mateix dijous, està previst que diumenge a les 12h se celebri la designació amb la inauguració del monument als raiers, situat davant de l’església de Sant Climent.