REDACCIÓ.- Els centres educatius de Cerdanya han iniciat un nou curs del projecte ‘L’escola balla’. Es tracta d’una iniciativa única a Catalunya que difon les danses tradicionals entre els nens i nenes des de P3 i fins a 6è de Primària, els quals, en horari lectiu, aprenen els balls i la cultura popular, al mateix temps que treballen la psicomotricitat i la inclusió social. A més, es fomenta l’aprenentatge i recuperació de músiques i instruments de la zona.
Tal com han destacat des del Consell Comarcal de Cerdanya, la iniciativa es duu a terme gràcies al suport econòmic de l’Àrea de Cultura, Noves Tecnologies, Esports i Educació de la Diputació de Girona i de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, i la direcció del Consell Esportiu de Cerdanya i l’Àrea de Cultura del Consell Comarcal de Cerdanya, “els quals aposten clarament per un projecte que suposa un important complement formatiu pels nens i nenes de la nostra comarca, el treball corporal individual, en parella o grup; crear un conjunt harmònic a partir de la individualitat; aprendre a escoltar; percebre la pulsació de la música i d’associar-hi un moviment”.
En aquest sentit, afegeixen que “la dansa, com cap altre art, permet utilitzar l’espai com a mitjà de creació, de desenvolupament del nen i la nena i de la comunicació sensitiva, poder expressar-se a partir del moviment, descobrir el cos i prendre consciència de cadascuna de les seves parts”.
D’altra banda, el projecte també permet el coneixement de la música tradicional i els seus instruments, “i ofereix als nens i nenes poder descobrir un patrimoni molt ric i divertit”, asseguren. Com en cursos anteriors, el projecte està coordinat i impartit per la professora de dansa Sílvia Cassu, i adaptat a l’horari escolar i a la necessitat de cada escola.