NIL MONSÓ.- El 30 de novembre es compleixen vint-i-dos anys de la declaració com a Patrimoni Mundial per la UNESCO del conjunt d’esglésies romàniques de la Vall de Boí, una fita que sens dubte va representar un abans i un després en molts aspectes, i que ha ajudat a dinamitzar l’economia i la demografia, així com la coneixença mundial del patrimoni cultural del Pirineu.
Aquell esdeveniment fou intensament treballat i merescut per les autoritats municipals del moment, encapçalades per l’alcalde Joan Perelada, qui tristament i malaurada ens va deixar ara fa un any. El seu llegat és un fruit que cal posar en valor, ja que és la base de la Vall de Boí en què vivim actualment. Si fa dos anys vam celebrar el vintè aniversari de la declaració, aquest 2023 el calendari ens posa un altre esdeveniment estretament relacionat, el 900è aniversari de la consagració de les esglésies de Santa Maria i Sant Climent de Taüll.
Paradoxalment, la nostra comarca ha estat una de les poques de Catalunya que no disposava d’arxiu comarcal, una institució cabdal per la conservació i la recuperació de la memòria històrica del territori. Tanmateix, l’obstinació del pontarrí Joan Casimiro, un estudiós i investigador de la nostra comarca, va posar les bases per tal que el Departament de Cultura, amb un acord amb l’ajuntament, impulsés i construís un arxiu comarcal a les reformades dependències del Palau Abacial del Pont de Suert, un emplaçament que serà inaugurat pròximament, després d’una inversió que supera el milió d’euros.
En aquest sentit, també cal posar en valor que la nostra comarca de l’Alta Ribagorça, i en concret el Pont de Suert ha estat escollida pel Govern aquest any 2022 com a futura seu dels Serveis Territorials de Cultura a l’Alt Pirineu i Aran, una decisió més que encertada, i que de ben segur contribuirà a enriquir i potenciar el motor que representa la cultura per a la nostra comarca.
Nil Monsó, és president comarcal d’Esquerra Republicana a l’Alta Ribagorça i regidor de l’Ajuntament de la Vall de Boí