REDACCIÓ (Llívia).- El Museu de Llívia ha iniciat un procés de digitalització en 3D del seu patrimoni. El projecte, que s’anirà desenvolupant al llarg dels anys, començarà aquest pròxim dilluns, amb la fotogrametria i processat en 3D de 10 de les caixes que disposa el fons de la farmàcia Esteva de Llívia, que formen part de l’exposició permanent del museu.
Dilluns i dimarts, dies 28 i 29 de novembre, l’empresa especialitzada en la gestió del patrimoni cultural Veraicon, iniciarà aquest procés que haurà de permetre, entre altres possibilitats, poder veure aquest patrimoni digitalitzat a través del web del museu i del sistema Sketchfab, un lloc web utilitzat per visualitzar i compartir contingut 3D en línia. També donarà accés a les persones amb discapacitat visual que, de forma tàctil, podran conèixer i descobrir aquest patrimoni.
Aquesta és la primera vegada que el museu posa en marxa la digitalització del seu patrimoni en 3D, amb la voluntat de donar-li continuïtat. En un procés lent i costós, aquesta primera fase del projecte s’haurà pogut fer amb el suport del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural.
El director del Museu de Llívia, Gerard Cunill, ha manifestat que aquest serà un procés de recorregut llarg, que es farà amb els anys, i ha destacat que el projecte és complementari amb el ja iniciat fa uns mesos per la Universitat de València, que mitjançant tècniques com els rajos infrarrojos i la càmera hiperespectral, avaluen altres elements importants com ara el fet de conèixer quines modificacions han patit les caixes amb els pas dels anys o analitzar les capes de pintura que han variat l’original.
Fotogrametria i processat 3D
En la digitalització, es processen les fotografies de la peça per crear un núvol de punts i s’estableix les mides i textura de la peça mitjançant programes específics de fotogrametria. Posteriorment, s’edita el model amb programes de modelatge 3D. Una vegada aconseguit el model 3D, es facilita la seva visualització en qualsevol mena de dispositiu i navegador per poder compartir en línia.
Veraicon és una empresa de serveis per a la gestió del patrimoni cultural, creada el 2012, dirigida a institucions públiques i privades. L’equip està format per professionals amb una àmplia experiència en la gestió de patrimoni; museòlegs, historiadors de l’art, historiadors, conservadors-restauradors, arqueòlegs, documentalistes, arxivers i bibliotecaris. Ofereix serveis per a contribuir a la difusió i conservació del patrimoni.