JUDIT PUJOL ODÉN (La Seu d’Urgell).- Un estudi sobre la biblioteca de Sant Agustí de la Seu d’Urgell ha permès donar a conèixer la història que amaga aquest espai. Els seus inicis comencen amb l’arribada dels frares agustins, que al segle XVI van construir l’església. El 1936 va caure en desús i va passar a ser propietat de l’Ajuntament, poc abans que comencés la Guerra Civil.
L’historiador i arxiver que ha estudiat el cas, Lluís Obiols, detalla que “el bisbe Guitart ho va cedir a l’Ajuntament, però poques setmanes després va començar la Guerra Civil i, per tant, el resultat hauria estat el mateix; després d’un procés d’abandonament durant la postguerra, en què s’arriba a plantejar el fet d’enderrocar l’església per fer-hi un edifici nou, finalment, a finals dels 80 és quan s’inicien ja les obres per construir la nova biblioteca, que es va inaugurar el 1995”.
L’equipament municipal se situa sobre l’altar de l’edifici religiós i amb la investigació s’han pogut definir incògnites com les capelles, els llocs d’enterrament o la vida quotidiana dels frares.
En aquest sentit, Obiols explica que “en el moment de la desamortització pràcticament es perd tota la documentació del convent, però sí que s’han localitzat en un arxiu central dels agustins alguns d’aquests documents originals que expliquen, de manera molt viva, moltes de les coses que passaven aquí, tant de la vida pròpiament de la comunitat religiosa com també de la vida social que hi havia a l’església, que és molt important i que evidentment no en queda cap record”.
Obiols ha explicat tot això en una conferència celebrada aquest dimarts a la tarda a la mateixa biblioteca. La descoberta de la història d’aquest edifici continuarà aquest dissabte, a les 12h del migdia, amb una visita guiada.