JOFRE FIGUERAS DOY (La Seu d’Urgell).- Coincidint amb el bicentenari de la Regència d’Urgell, la Sala Sant Domènec de la Seu d’Urgell ha acollit aquest dissabte el congrés titulat ‘Absolutismes i liberalismes al segle XIX. 200 anys de la Regència d’Urgell’. Prop d’una vintena d’acadèmics i especialistes han presentat les seves investigacions sobre aquest període històric en el qual la ciutat de la Seu va tenir un paper central en l’enfrontament entre absolutistes i liberals.
L’agost de 1822, els partidaris de mantenir l’Antic Règim després de la proclamació de la Constitució de Cadis de caire liberal van establir a la Seu d’Urgell un organisme de govern propi en nom del rei Ferran VII que va estar en funcionament durant tres mesos. “La Seu va tenir el mateix paper que Madrid o Salamanca durant la Guerra Civil”, ha recalcat el professor Javier Salazar, autor d’una de les ponències. La posició estratègia de la ciutat, allunyada de Barcelona, la capital liberal, i la proximitat amb Andorra i França, van ser factors que van influir en aquest decisió.
Segons l’historiador Ramon Arnabat, un dels principals investigadors a Catalunya sobre aquesta etapa, es tracta d’un període “poc estudiat” i en el qual “s’ha avançat poc” els darrers anys, motiu pel qual la jornada ha permès “augmentar el coneixement i la comprensió” sobre la Regència amb una visió àmplia del seu context històric.
El Congrés ha estat impulsat entre entitats acadèmiques, institucions públiques i la societat civil, un fet que s’ha volgut subratllar des de l’organització. Els promotors han estat l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell, el Centre d’Estudis d’Avià, els arxius comarcals de l’Alt Urgell i el Berguedà i el centre associat de la UNED a la Seu d’Urgell. La segona jornada del Congrés es traslladarà demà diumenge a Avià (Berguedà) per tractar sobre la continuació que va tenir aquest conflicte històric durant el segle XIX amb les guerres carlines.