MERITXELL BELLERA FRANCÈS (Tremp).- Tremp ha acollit aquest divendres la desena edició de la Jornada de Vins del Pirineu. Es tracta d’una iniciativa que va néixer com a punt de trobada del sector vitivinícola, actualment en creixement al Pallars Jussà i Sobirà, i que enguany ha centrat la seva temàtica en la cooperació en enoturisme com a estratègia de desenvolupament de futur.
El regidor de Promoció Local de Tremp, Josep Maria Puigarnau, ha apuntat que “és important que la gent visualitzi que combinar el fet d’estar a la vinya amb el patrimoni cultural i natural que tenim és una cosa totalment viable”. A més, ha remarcat que “a ningú se li escapa que, amb el context econòmic que es preveu que tindrem, la viabilitat d’alguns dels nostres cellers o explotacions vitivinícoles es podrien veure afectats, i creiem que és una alternativa per acabar de complementar la viabilitat d’aquestes empreses”.
Actualment, al Pallars Jussà hi ha una quinzena de cellers en actiu o en projecte de creació. Des del sector es destaca la bona relació que hi ha entre ells i que la comunicació és clau per avançar. En aquest sentit, ja treballen en projectes conjunts, tant entre el sector del vi com amb altres projectes agroalimentaris i culturals de la zona.
Justament, la responsable del celler El Vinyer, Eva Carmona, ha detallat que “quan vaig començar, sempre que vaig necessitar ajuda de qualsevol company, la vaig rebre, i ara veiem que a l’hora de muntar activitats i donar-nos a conèixer, el fet de fer pinya sempre és millor que anar per lliure, tant amb altres cellers com amb altres productors locals”.
A banda, Carmona ha apuntat que “creiem molt en el fet de posar en valor el patrimoni local, i quan parlem de patrimoni tant és el producte gastronòmic, com la geologia, l’observació d’ocells, etc.”.
El programa Al teu gust, aliments del Pallars, organitzador de la jornada, és un altre nexe d’unió dels productors del territori. La jornada ha comptat també amb exemples de dinamització de l’enoturisme en altres territoris.