A l’Alt Pirineu i Aran, i segons les dades del registre d’explotacions ramaderes del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda rural, hi ha aproximadament 1.900 explotacions ramaderes de boví, equins i oví -cabrum. La gran majoria són explotacions extensives i semi -intensives que fan un aprofitament sostenible dels recursos naturals.
Aquest sistema productiu està associat a un model d’explotació tradicional i a una economia familiar que, fins ara, s’ha mostrat resilient, però que en aquests moments està amenaçat i en perilla la seva continuïtat per diferents factors, sobretot econòmics, socials (falta de relleu generacional i de reconeixement) i mediambientals (nous reptes associats al canvi climàtic).
És un fet la davallada important del nombre d’explotacions ramaderes que hi ha hagut els darrers anys. La dificultat per compatibilitzar la ramaderia extensiva amb la fauna salvatge, els grans depredadors, la falta de consum de proximitat i els canvis en els hàbits de consum, els baixos preus pagats al ramader i la desvalorització de productes tan tradicionals com la pell o la llana, agreugen encara més, la situació crítica que està vivint el sector. La manca de mà d’obra i la dificultat per a trobar pastors/es i l’increment del preu dels pinsos i del combustible, ha estat l’última estocada per al sector.
No podem permetre que mori una activitat que forma part del nostre territori i ADN pel que fa a la conservació del patrimoni natural i a la configuració i manteniment del paisatge. La ramaderia extensiva és imprescindible per a una bona gestió del medi, ajudant a mantenir un mosaic territorial amb boscos, conreus, prats i pastures, a més de proporcionar aliments de qualitat.
No podem permetre que mori una activitat que forma part del nostre territori i ADN pel que fa a la conservació del patrimoni natural i a la configuració i manteniment del paisatge
Tal com es diu a la introducció del Pla Estratègic de la Ramaderia Extensiva a Catalunya 2021-2030 impulsat des del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda rural, la industrialització de la producció ramadera i la pèrdua d’explotacions ramaderes tradicionals, està afavorint l’abandonament de les pràctiques extensives. Els valors ambientals i socioeconòmics aportats tradicionalment pel pasturatge s’estan perdent en aspectes tan importants com l’ocupació i l’activitat socioeconòmica en el medi rural, la qualitat dels productes i el llegat cultural tan important per a la seguretat i sobirania alimentària i el desenvolupament del medi rural.
Tot i ser conscients que és un sector estratègic per al territori, s’ha de treballar més per posar en valor la producció ramadera i garantir una vida digna per als ramaders i ramaderes del Pirineu. Des del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural s’ha engegat diferents línies de treball:
. Pla estratègic de l’alimentació de Catalunya (PEAC) 2022-2026.
. Dinamització de joves que es volen instal·lar en sector agrari. Creació de l’oficina del Planter al portal de referència del món rural català RuralCat, amb la voluntat d’informar, assessorar i acompanyar en tot el procés d’instal·lació d’un/a jove.
. Pla estratègic per a la ramaderia extensiva a Catalunya 2021-2030 amb tot un procés participatiu amb taules de treball al territori. S’han creat els següents eixos d’actuació: Producció ramadera sostenible, cadena de valor, gestió del Territori, participació i governança, valorització, comunicació, promoció i generació de coneixement i innovació.
En definitiva, els reptes són molt grans, el treball continua i encara hi ha molt camí per recórrer. Hem de ser conscients que no tindrem el país i els agromosaics que tenim al Pirineu, sense la feina i la lluita d’aquests ramaders i ramaderes que han mantingut un model arrelat a la terra i sostenible. Així, lluitarem i defensarem perquè aquest model ramader pugui continuar existint.
Jordi Navarra, ramader i alcalde de Sant Esteve de la Sarga
Núria Fontanet, enginyera agrònoma
Roger J. Palacín, veterinari i regidor a Salàs de Pallars