REDACCIÓ (Llívia).- El rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el catedràtic d’enginyeria química, Javier Lafuente Sancho, va visitar Llívia el passat 4 de novembre. El dirigent universitari va ser rebut per l’alcalde de Llívia, Elies Nova, l’equip de govern de l’ajuntament i el director del Museu de Llívia, Gerard Cunill. L’acte va comptar amb la presència, també, de l’arquitecte i cap del Servei de Monuments de la Diputació de Girona, Lluís Bayona.
Lafuente, primer, va poder visitar el museu local, acompanyat del director del servei museístic. Posteriorment, la delegació d’autoritats va visitar el campus arqueològic de la UAB a Llívia: el fòrum romà Iulia Libica. El rector va voler conèixer de primera mà aquesta actuació arqueològica excepcional, ja que es tracta de l’únic fòrum romà trobat als Pirineus. El director del programa Iulia Libica, el catedràtic emèrit, Josep Guitart, i el director de l’excavació, Cèsar Carreras, van fer les explicacions pertinents, donant detalls de què s’hi ha fet, del material recuperat i dels futurs treballs que s’han de fer en els pròxims mesos.
Lafuente, a la finalització de l’acte, va explicar que “per a mi és un dia important, ja que he pogut conèixer el museu i les excavacions”. El rector va expressar que “una de les funcions més rellevants de la universitat és estar amb contacte amb la societat i que una universitat pública, de prestigi i de qualitat, com la UAB” ha de projectar-se més enllà del seu vessant acadèmic. Lafuente va lloar l’exemple de cooperació i col·laboració entre entitats, com passa al fòrum romà de Llívia, amb l’acord que hi ha establert entre l’Ajuntament de Llívia, la Diputació de Girona, l’ICAC i la UAB.
“Sabia que hi havia les excavacions al fòrum i coneixia del seu origen romà, però m’he quedat sorprès de la seva extensió i de la seva rellevància”, ha destacat Lafuente. Els treballs d’excavació al fòrum romà Iulia Libica són liderats per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica (ICAC) i compten amb la col·laboració de l’Ajuntament de Llívia, la Diputació de Girona i el Servei d’Arqueologia de la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.
La Universitat Autònoma de Barcelona, l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica i l’Ajuntament de Llívia signen, regularment, un conveni que permet la creació d’un campus arqueològic. Aquesta temporada, 10 alumnes han pogut participar en el campus de Llívia. En l’actualitat, la UAB dirigeix una vintena de campus a Catalunya, cadascun amb la seva especialitat.