MERITXELL BELLERA FRANCÈS (Tremp).- La consellera d’Igualtats i Feminismes, Tània Verge, ha donat a conèixer aquest divendres des de Tremp que la seva conselleria treballa conjuntament amb el departament de Salut per aconseguir que a l’Alt Pirineu i Aran es garanteixi avortament farmacològic i quirúrgic en breu.
La consellera ha indicat que “l’equitat territorial en l’accés a l’avortament farmacològic i quirúrgic és un objectiu de la legislatura, volem que hi hagi les dues opcions al conjunt del territori, és a dir a tot el país i a totes les vegueries”. És per això, ha afegit, que “s’està treballant per fer factible el mètode que falta a la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran, que és el quirúrgic”.
Tot i això, Verge ha posat en valor el fet que “en aquest any i mig que portem s’han obert diferents punts d’avortament farmacològic a Cerdanya, la Seu i Tremp, és a dir que hi ha hagut un avenç important”. Ara, ha afegit, “sabem que el següent pas és poder triar una opció o l’altra d’avortament i estem treballant perquè sigui una realitat immediata”.
Verge també ha comentat que l’acompanyament en drets sexuals i reproductius a les dones és un dret essencial i que això passa per garantir el servei de llevadores, un altre punt que es treballa amb el departament de Salut.
La consellera ha fet aquestes declaracions en el marc de la presentació del nou Acord Marc 2022-2025, que permetrà desplegar les polítiques i els serveis de promoció de la igualtat i els feminismes durant aquest període. També s’ha remarcat que l’acord ha tingut la voluntat d’adaptar-se a les característiques de cada territori.
En aquest sentit, Verge ha detallat que “hem tingut en compte la manca de suficiència financera dels consells comarcals, de manera que financem el 100% de les actuacions”. Això, ha afegit, implica assumir “el 100% de la contractació dels i les professionals que treballen en aquests serveis, que són essencials”. La consellera ha remarcat que “si augmentem els professionals, tenen millors condicions laborals i més especialització, això implicarà que tindran més dedicació horària per atendre a la ciutadania”.
Justament, un dels punts que s’ha destacat en aquesta presentació ha estat l’augment pressupostari en els diferents aspectes, que també ha repercutit equitativament als territoris. En el cas de l’Alt Pirineu i Aran el pressupost és de prop de 3,9 milions d’euros. En aquest sentit, en tractar-se d’un departament de nova creació també s’ha buscat l’agilitat en el finançament.