REDACCIÓ (Besan).- Una vintena de persones han treballat aquest cap de setmana per consolidar i apuntalar la coberta i la façana de l’església d’origen romànic de Santa Maria, situada al poble abandonat de Besan, a la Vall Ferrera. Aquests dos elements de l’església corrien el risc d’esfondrar-se aviat, fet que hauria comportat una important pèrdua patrimonial.
L’obra de rehabilitació s’ha fet amb el suport del Parc Natural de l’Alt Pirineu, l’Assocaició Boscos de Ferro, el Bisbat d’Urgell i l’Ajuntament d’Alins, tenint en compte el projecte arquitectònic realitzat prèviament per l’arquitecte Francesc Belart.
Pel que fa a l’execució dels treballs, aquests han anat a càrrec d’una vintena d’alumnes del curs de mestratge en construcció tradicional, del Grup de recuperació i estudi de la tradició arquitectònica (GRETA) i de la Unió d’Empresaris de la Construcció (UEC), juntament amb voluntaris de l’Associació Boscos de Ferro, sota la direcció de l’arquitecta Josep Bunyesc.
Fa temps que l’Ajuntament d’Alins demana ajuda per tal de poder actuar a diverses esglésies del municipi, en considerar que es troben en “estat ruïnós”. Una d’elles, justament, era la de Santa Maria de Besan, que ara s’ha restaurat.