REDACCIÓ.- El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida ha identificat tretze espais de l’Alt Pirineu i Aran i de les Terres de Lleida, un per comarca i un a Aran, on poder gaudir i practicar els “banys de bosc”. Tal com han explicat des de la Diputació, aquest és un terme vinculat als boscos terapèutics o guaridors i el benestar de les persones que consisteix a recórrer pausadament, en silenci, un bosc o zones arbrades no transitades, parant atenció als cinc sentits. La selecció i identificació d’aquestes rutes s’ha fet en col·laboració amb els diferents consells comarcals.
La idea és oferir productes que enriqueixin l’oferta turística de qualitat vinculada amb l’ecoturisme. Des del Patronat s’ha destacat que des de la pandèmia les destinacions de muntanya i espais naturals reben molts més visitants.
També es destaca que els beneficis de la pràctica de bany de bosc s’han relacionat, entre d’altres, amb efectes cardioprotectors, antidiabètics, reducció de l’estrès i, per tant, amb el benestar fisiològic i psicològic de les persones. Es tracta d’un projecte basat en una tècnica recuperada d’èpoques mil·lenàries que va ser incorporada per primera vegada al Japó l’any 1982, com a part d’un programa nacional de salut dissenyat per reduir els nivells d’estrès de la població.
Per a la selecció d’aquests tretze espais s’han tingut en compte un seguit de criteris únics com les facilitats d’accés, recorreguts curts d’un màxim de deu quilòmetres i que les rutes, si és possible, siguin circulars i disposin de senyalització. També s’ha tingut en compte que siguin rutes amb poc desnivell.
A l’Alt Pirineu i Aran, les rutes són: En l’atmosfera íntima del bosc de Pallerols, a l’Alt Urgell; el Camí de l’Aigua, a l’Alta Ribagorça, l’Avetosa de Riu, el shinrin-yoku, més autèntic de Cerdanya; la Immersió en la Roureda d’Aulàs a la Terreta, al Pallars Jussà; En la immensitat del Bosc del Gerdar i la Mata de València, al Pallars Sobirà i la Dolçor profunda de la Fageda de Conangles, a la Val d’Aran. Les característiques de cada ruta es poden trobar al web d’Ara Lleida.