MERITXELL BELLERA FRANCÈS (Tremp).- L’Espai Cultural La Lira de Tremp ha acollit aquest dilluns una jornada de cuina centrada en el producte més emblemàtic del Pallars: el corder. En el marc del festival Cordevi, des del programa ‘Al teu gust, aliments del Pallars’, s’ha organitzat una jornada com a espai de formació i divulgació adreçada a professionals en actiu del sector de la restauració, estudiants de cuina i altres professionals vinculats a la ramaderia de l’oví, a més de públic en general.
L’activitat ha comptat amb el suport de la Fundació Alícia i el seu director, Toni Massanés, ha apuntat que “en aquesta difícil situació que vivim a tot arreu de globalització i de substitució cultural a vegades sense massa criteri, estem perdent un dels nostres pilars gastronòmics i també de l’economia local i de la dinamització territorial com el corder, però des de la gastronomia i la restauració ho podem ajudar a revertir”
La jornada ha comptat amb tàndems culinaris de la mà de cuiners del territori i de fora de la comarca que han elaborat plats conjuntament amb el corder com a ingredient principal. Una de les participants ha estat Meritxell Tartera, de l’hotel Pessets de Sort, que ha explicat que “vinc a ajudar al Joel Castanyé, de la Boscana, amb qui farem un coulant de corder” i ha afegit que “aquestes jornades són molt importants per la cuina pallaresa i per ensenyar que tenim una raça autòctona que és l’ovella xisqueta, de molt bona qualitat”.
A banda, també s’han posat en valor altres productes de la terra amb els quals maridar aquesta carn, des d’olis, essències, fruits i, per descomptat, vi. En aquest darrer cas, el sommelier David Seijas ha intentat trencar estereotips, tot apuntant que “les grans llegendes urbanes i la pseudociència envolten el vi i el maridatge, i el que volem és que tothom pugui degustar blancs, negres i rosats amb plats de corder perquè vegin amb quin va més bé i trenquem estereotips”.
Des de l’Ajuntament de Tremp, que lidera el programa, es considera clau fer una aposta pel producte de proximitat en restauració, ja que és una de les vies per mantenir també el sector primari del territori i sent una eina més per garantir el relleu generacional a les explotacions ramaderes i agràries.