JUDIT PUJOL ODÉN (Tremp).- El Rural Lab celebrat a Tremp aquest cap de setmana ha finalitzat amb la posada en comú dels grups, que han establert diferents oportunitats i reptes en cultura, habitatge i mobilitat, estil de vida i economia. L’objectiu d’aquestes jornades és detectar problemes al municipi, a través de diferents activitats i definir propostes perquè sigui més atractiu i aconseguir establir gent al territori.
La cultura
Espais de co-creació artística, residències temporals i la col•laboració amb comerços i oficis locals han estat les propostes del grup de cultura, que creu que falta internacionalització i transversalitat.
Habitatge i transport
El que han definit com un dels temes més complicats a tractar, creu que per aconseguir obrir habitatges buits s’ha d’impulsar el retorn dels joves a Tremp. El grup ha posat de manifest que molts propietaris amb habitatge buits no els posen en lloguer per por. Per aquest motiu, creuen que la creació d’una aplicació que posi en contacte propietaris disposats a col•laborar i persones que busquin habitatge, amb lloguers de llarga durada, pot revertir el despoblament.
Pel que fa al transport, després de constatar la deficiència d’aquest servei, han posat sobre la taula l’impuls del car sharing a la comarca i la necessitat de millorar els horaris del tren.
Economia
Les noves modalitats de treball, especialment el teletreball, pot contribuir en la dinamització del municipi. En aquest cas, el grup, ha establert una mesura més enllà del municipi i creuen que es necessita la creació d’un hub, com a espai de connexió de projectes sostenibles i que tinguin respecte pel medi ambient. En un inici es planteja tenir cura de les empreses ja existents perquè tinguin continuïtat, a mig termini buscar projectes que encaixin amb el hub i en un futur donar-ho a conèixer entre infants i joves.
Estil de vida
L’última presentació ha plantejat la combinació de tradicions i noves tendències tecnològiques per incrementar el teixit social del municipi.
A partir de l’experiència del coworking i el coliving, han creat el concepte ‘coexisting’ que relaciona el treball amb l’aprenentatge, la qualitat de vida i les relacions amb la comunitat. El seu objectiu és atraure noves persones al territori, a través del teletreball, i fer que siguin una peça de dinamització per a l’economia local.
Des de l’Ajuntament de Tremp han valorat positivament l’experiència i asseguren que treballaran amb algunes de les idees que s’han exposat, tot i que asseguren que algunes ja es duen a terme i que treballaran més en la comunicació, perquè la ciutadania en tingui coneixement.
La iniciativa, organitzada per garagestories, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, ha organitzat diferents activitats intergeneracionals, perquè els participants en el rural lab tinguessin una visió més àmplia del territori.