JUDIT PUJOL ODÉN (La Seu d’Urgell).- L’Espai Ermengol – Museu de la Ciutat ha acollit aquest dijous una taula rodona per parlar del repoblament en clau formatgera. L’acte ha comptat amb la participació de Formatges l’Oliva, d’Oliana; la Formatgeria Casa Mateu, de Surp; i Làctics l’Esquella, de Bellver de Cerdanya.
Responsables dels tres projectes han explicat la seva història, com en el cas de Casa Mateu, en què Clara Ferrando ha explicat com van arribar al Pallars Sobirà: “jo soc de Granollers i em vaig criar allà, però fa 17 anys vaig tenir moltes ganes d’anar a viure a la muntanya i vam trobar una casa a Surp, jo tenia la idea de fer una formatgeria a la muntanya, i així va ser”.
En altres casos, com el de la Isabel Guasch, de Làctics l’Esquella, va arribar el 2010 a la Seu d’Urgell a fer de veterinària i, finalment el 2019 va decidir emprendre el negoci amb la seva parella, el Ramon Llaugí. “Va ser un procés molt natural d’evolució per un context familiar que em va portar, especialment a mi, a voler modificar la convivència a nivell familiar; l’avantatge de tenir els coneixements veterinaris és que després va ser més fàcil crear el projecte”, ha indicat.
Pel que fa a la formatgeria l’Oliva, l’Arnau Quingles era fill d’Oliana, però es va establir a Barcelona. Amb el temps, ell i la seva parella van voler fer un canvi de vida i el projecte, que també inclou un ramat de cabres i la gestió del camp, els ha permès recuperar la masia familiar.
En aquest sentit, ha explicat que “de fet la masia eren com dos habitatges, el del masover, que ja l’havia abandonat feia dies, i la casa d’estiueig, llavors vam habilitar una pallera per fer d’obrador i l’habitatge on vivim, a banda de portar els camps i els boscos”
L’acte, organitzat per l’Espai Ermengol i l’Àrea de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, s’emmarca dins el cicle Parlem de formatge.