JUDIT PUJOL ODÉN (La Seu d’Urgell).- La Seu d’Urgell ha celebrat aquest dimarts una jornada per parlar sobre bioeconomia, dins la primera setmana de la Transformació econòmica de les terres de Lleida, Pirineu i Aran. El Centre Empresarial i Tecnològic de l’Alt Pirineu ha acollit un taller participatiu per parlar sobre diferents temàtiques com el turisme, la transició energètica o la gestió forestal.
En l’acte hi ha participat el Cerdanya EcoResort, de Prullans, com a exemple d’instal·lacions encaminades a la bioeconomia. El seu director, David Isern, ha explicat que “produïm les nostres verdures i hortalisses i hem entrat en un sistema de circularitat de residus, de manera que, les restes de la poda del càmping o els arbres que estem canviant, ho triturem i ho aprofitem per fer l’encoixinat dels nostres bancals on cultivem les verdures i també per fer biomassa”.
A banda, l’equipament utilitza una moneda pròpia, ecosocial, per premiar conductes sostenibles i petits canvis dels visitants. En aquest sentit, Isern ha apuntat que “al final són petits hàbits que podem anar adquirint i, a vegades, hi ha gent que torna l’any que següent i diu que s’ha quedat amb alguna anècdota del que ha après aquí; l’important és que quedi alguna cosa i que siguin unes vacances
transformadores”.
La setmana de la Transformació econòmica finalitzarà dissabte amb una jornada d’experiències en bioeconomia al Pirineu, durant la qual es visitarà la planta comarcal de compostatge, a Sort; el Grup Sebastià, de construcció amb fusta, a Rialp; i la xarxa de calor municipal amb biomassa a Llavorsí.
La proposta està organitzada pel Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida.