JUDIT PUJOL ODÉN (La Seu d’Urgell).- Els parcs naturals de l’Alt Pirineu i del Cadí Moixeró han incorporat recentment nous materials divulgatius, elaborats per MeteoPirineus. Pel que fa al Parc Natural de l’Alt Pirineu, s’ha creat una guia de geologia on es poden trobar, entre altres coses, 23 itineraris per conèixer més la geologia de la zona.
En relació al Parc Natural del Cadí-Moixeró, s’ha creat una exposició itinerant, que es complementa amb un tríptic, sobre els riscos meteorològics a la muntanya, amb fenòmens com el torb o les tempestes. El director de MeteoPirineus, Albert de Gràcia, ha apuntat que “l’objectiu primordial d’aquesta exposició i del fulletó és que la gent tingui informació sobre quins fenòmens perillosos es poden trobar a la muntanya i què fer si se’l troben, ja que l’educació és el que més garanteix la seguretat de l’excursionista quan va a la muntanya”
Illes de calor al Pirineu
En el marc de l’elaboració d’aquests materials també s’ha fet un estudi de les illes de calor de diferents ciutats, com la Seu d’Urgell, on han constatat que les zones cèntriques tenen una temperatura més elevada que les perifèriques. Per últim, el nou material també compta amb un audiovisual, amb la participació de set persones grans que han parlat sobre els canvis climatològics.
En aquest sentit, Albert de Gràcia ha apuntat que “tothom diu que la temperatura ha pujat, i és una obvietat, perquè així ho demostren també les dades, però el que potser ha sorprès més és que uns quants testimonis diuen que les nevades més grans les han viscut els últims anys i no quan eren petits; diuen que abans eren més freqüents, perquè feia més fred, però quan a quantitat de neu caiguda en una sola nevada, segons alguns testimonis, les més grans han estat des del 2000 fins a l’actualitat”.
Totes aquestes actuacions han estat finançades amb un ajut de la Generalitat de Catalunya i pel fons FEADER, a través dels Parcs Naturals.