JUDIT PUJOL / GUILLEM LLUCH (PERAMOLA).- Peramola ha estat enguany el municipi encarregat d’acollir l’acte institucional de la Diada a l’Alt Pirineu i Aran que cada any es realitza uns dies abans de l’11 de setembre de forma itinerant per la vegueria. Durant el seu parlament, el delegat del Govern a l’Alt Pirineu i Aran, Ricard Pérez, ha tingut un record per l’afectació que van tenir els incendis de principi d’estiu a la zona, especialment el que va afectar el roc de Rombau i que va colpir especialment els veïns i veïnes de Peramola.
Pérez també ha posat en valor el paper de la literatura com un dels elements centrals de la cultura, “que ens enriqueix i ens fa més forts com a societat, i és un element central de la nostra identitat nacional”. En aquest sentit, ha agraït la presència de la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, a l’acte, que lidera un dels departaments que es desplegaran pròximament amb uns serveis territorials a la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran.
I és que el gran protagonista de l’acte ha estat el debat sobre literatura pirinenca que han dut a terme quatre escriptors i una escriptora de la vegueria: Pep Coll, de Pessonada; Albert Villaró, de la Seu d’Urgell i establert a Estamariu; el peramolí Josep Espunyes; Jordi Mir, de Tremp; i Roser Guix, de Nuncarga, també al municipi de Peramola. L’acte ha estat moderat per Marta Lluvich.
Durant aquesta taula rodona s’ha debatut sobre el paper de la literatura i dels escriptors al Pirineu, i de la relació del Pirineu amb el món literari català, així com la dificultat afegida per donar-se a conèixer en aquest sector. També s’ha reivindicat el paper de la variant nord-occidental dins la llengua catalana, i la necessitat de descentralitzar la producció literària i editorial.
Una de les anècdotes l’han protagonitzat Jordi Mir i Pep Coll, quan el primer ha apuntat que “per parlar de literatura pirinenca, primer cal establir on comença el Pirineu”. Coll li ha respost que, “partint del fet que l’estació de tren es diu Lleida-Pirineu, sent de Pessonada evidentment que soc del Pirineu”.
A l’acte, que també ha comptat amb una actuació musical a càrrec de la Sonsoni, hi ha assistit la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, així com l’alcalde accidental de Peramola, Joan Puig, entre altres autoritats. L’ha clos un parlament de Josep Espunyes, recentment guardonat amb la Creu de Sant Jordi, i un altre de la mateixa consellera.
Espunyes ha reivindicat el paper del Pirineu dins la societat catalana, la professió d’escriptor, així com de la necessitat d’incentivar des de les institucions l’acte de l’escriptura, i també de protegir la llengua catalana com a patrimoni cultural català.
Per la seva banda, Garriga, ha afirmat que “tot el que té a veure amb la Diada del nostre país és sempre especial i sentit” i que aquesta celebració” ens recorda el compromís de la societat catalana per la llibertat”. En aquest sentit, però, ha lamentat que “la nostra llibertat no és completa” perquè “encara tenim companyes i companys a l’exili i centenars de persones represaliades”. També ha ressaltat que cal el suport “del conjunt de la ciutadania, del país sencer” per a “continuar insistint amb tota l’energia i amb tota la nostra convicció en la defensa de l’amnistia i l’autodeterminació perquè són les millors eines per acabar amb la repressió i la via més inclusiva i democràtica per resoldre el conflicte polític amb l’Estat”.
La consellera de Cultura ha destacat que l’objectiu és viure en “una Catalunya pròspera, feminista, verda i democràtica; una Catalunya per a tothom” i que ha assenyalat “la cultura i la llengua, el català i l’aranès, tenen un rol fonamental en la construcció del país perquè la cultura és un poderós instrument de canvi, i la llengua, un element de cohesió essencial”.