Les jornades professionals del Cerdanya Film Festival han comptat amb una “participació massiva tant de productores com de professionals de l’àmbit pirinenc, Espanya, França i Andorra”, segons han explicat des de l’organització. En total, hi han pres part uns 250 professionals en les tres jornades realitzades.
Així doncs, “des del Concurs de projectes al Meeting Transfronterer, una aposta pel desenvolupament del sector audiovisual de la regió, cadascuna de les activitats ha superat les previsions més optimistes dels organitzadors, convertint aquestes jornades d’indústria en un exitós espai de formació, comunicació i networking profesional entre productores de cinema de tot l’àmbit pirinenc transfronterer, projectes audiovisuals en fase preproducció i persones del sector de l’audiovisual d’Espanya, Andorra i França, de les regions compreses en l’àmbit de la Comunitat de Treball dels Pirineus i l’Euroregió Pirineus-Mediterrània”, han celebrat els organitzadors.
La primera jornada, dedicada al Pitch de projectes, va congregar 46 presentacions de projectes de curtmetratges, llargmetratges, documentals i sèries i transmèdia. D’aquests, el jurat va escollir-ne 10 en primera ronda que es van presentar davant d’un panell de productors sènior. A la tarda, es van organitzar tres focus group: un sobre finançament i línies de subvencions de l’ICEC, amb Carme Puig (tècnica de l’audiovisual); un segon sobre finançament de projectes en el marc de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània, amb Flora Bacquelaine (tècnica de l’Euroregió); i un tercer sobre formats transmèdia i sèries web, a càrrec de Marta Vazgo, Sofia Squittieri i Patricia Peñalver, impulsores del projecte “Chicos, la serie” i que acumula 2 milions de seguidors.
L’endemà, dins del Meeting Transfronterer, la jornada es va iniciar amb la ponència i col·loqui posterior de la mà de Jordi Garcia-Petit, director del Parc Natural del Cadí-Moixeró sobre “Rodatges sostenibles en els espais protegits del Pirineu”, on va posar llum sobre la diferent classificació dels espais naturals a Catalunya i la seva accessibilitat, així com les condicions que els espais protegits demanen a les productores per tal de rodar-hi. També es va posar l’accent en la necessitat de fomentar uns rodatges i unes produccions sostenibles, adaptades a l’entorn i que minimitzin l’ús de recursos. El col·loqui el va moderar en César Candilejo, Director Artístic del CFF.
El plat fort de la jornada va ser la segona ponència, sota el nom de “Show me the money – Ajudes i incentius fiscals disponibles per a produir i rodar a Espanya” i que va tractar el finançament de pel·lícules i incentiu fiscal a Espanya de la mà de ECIJA ABOGADOS, amb el soci de la firma i expert reputat en Propietat Intel·lectual Juan Salmerón, juntament amb les expertes en Tax credit i Tax rebate Helena Suárez i Carmen Aguado.
El director del Cerdanya Film Festival, Jordi Forcada, ha indicat que “estem molt contents del nivell professional que hem assolit a les ponències i de l’èxit d’assistència i participació d’aquesta primera edició del Meeting Transfronterer, amb workshops, focus groups i trobades entre professionals i de la segona edició de LINKS, Pitching i concurs de projectes”. Així, ha celebrat que “hem demostrat que som referència a Catalunya i que fora de l’àmbit metropolità també podem ser pol d’atracció de talent, d’interès de la indústria i cita obligada per qualsevol professional del sector del Pirineu”. “Esperem, amb la complicitat de les administracions, consolidar un format que ha demostrat ser un èxit rotund de convocatòria i de participació”, ha conclòs.
Les jornades s’han convocat amb la complicitat de Productors Audiovisuals de Catalunya (PAC), l’ICEC, l’ICAA – Ministerio de Cultura, el Parc Natural del Cadí-Moixeró, la Diputació de Girona i IDAPA i han tingut lloc al Museu Cerdà de Puigcerdà, espai cedit per l’Ajuntament de Puigcerdà.