La UNESCO donarà a conèixer aquest mes de desembre si inclou les baixades de rais com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Concretament, la Comissió de la Unesco ha informat que la candidatura multinacional “El ràfting amb fusta”, presentada per Àustria, Txequia, Alemanya, Letònia, Polònia i Espanya, de la qual formen part els Raiers de Nargó i els de la Pobla de Segur i el Pont de Claverol, serà considerada per a la seva inscripció a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat el proper mes d’octubre a París. La decisió definitiva, mentrestant, s’anunciarà el mes de desembre a la reunió del Comité Intergubernamental de la Unesco a Marrakech.
Tot plegat ho han donat a conèixer l’Associació de Raiers de la Ribera del Segre, que el pròxim dissabte 13 d’agost celebraran la 33a Baixada dels Raiers de Coll de Nargó. Des de l’entitat han explicat que se sumen als esforços que està fent la International Association of Timber Raftsmen (IATR) per tal que el resultat sigui un èxit i que encaren aquesta 33a edició, l’última abans de conèixer el veredicte, amb il·lusió.
Així doncs, el dia 13 d’agost els Raiers de Coll de Nargó començaran l’enraida a partir de les 10 h del matí als Clops de Fígols, des d’on s’iniciarà la baixada, prevista per a les 12 h. Amb la fi de la pandèmia, tornarà el tradicional dinar popular per fer germanor a la plaça de l’Ajuntament.
També es mantindrà l’ofrena floral a la font de la Dona del Raier, en honor a totes les dones que cuidaven la casa i la família en absència dels raiers (obra de l’artista Philippe Lavaill) i tindrà lloc a les 16 hores. Mentrestant, la construcció dels rais es farà entre el 8 i el 12 d’agost, a partir de les 19 hores, a la plaça de l’Ajuntament.
Continua la campanya #Aixòrai
D’altra banda, i amb motiu de la cursa per a ser Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, l’Associació de Raiers de la Ribera del Segre segueix amb la campanya #Aixòrai iniciada l’any passat a través de les xarxes socials, per animar a la gent a participar d’aquesta tradició.
A través de l’expressió #Aixòrai, que significa “cap problema”, es vol transmetre que l’obtenció d’aquesta fita no serà difícil si hi col·labora tothom. En aquest sentit, l’Associació ha posat a disposició un formulari per sumar el màxim de socis possibles per poder mantenir viva aquesta tradició.