El monestir de Santa Maria d’Àneu, a Escalarre, considerat el centre espiritual de les Valls d’Àneu, s’ha estrenat aquest dimarts com a escenari de la 31a edició del Dansàneu amb la conferència cantada “Mil Sibil·les”, amb Maria Arnal, Eduard Escoffet i José Luis de Vicente (Comissari de Sónar+D, àrea d’innovació del festival Sónar). Una mica més tard, a les 22.30h, el mateix espai ha acollit el concert del grup de folk i electrònica Tarta Relena, el grup que integren Marta Torrella i Helena Ros, que han presentat el seu darrer disc, “Fiat Lux”, que es fa seu un repertori que va des de músiques de tradició oral fins a cançons d’autor que, d’una manera o altra, es relacionen amb el Mediterrani com a àrea geogràfica.
D’altra banda, al matí els baixos de l’Ajuntament d’Esterri d’Àneu han acollit la projecció del documental “Arrel”, que qüestiona per què els creadors contemporanis aposten cada cop més per la utilització del patrimoni cultural com a font d’inspiració.
El festival arriba aquest dimecres a l’equador amb una proposta que “sorprendrà el públic” segons expliquen els seus organitzadors. Es tracta de l’encàrrec del festival al pianista luxemburguès Francesco Tristano amb els ballarins Iratxe Ansa i Igor Bacovich, els quals cercaran la inspiració en els serafins de Santa Maria d’Àneu per omplir una tela en blanc des d’on partir de zero i desenvolupar un diàleg franc entre els tres artistes. Iratxe Ansa (Premio Nacional de Danza l’any 2020 en la modalitat d’interpretació) i Igor Bacovich són els creadors de la companyia Metamorphosis Dance, amb la qual desenvolupen els seus propis projectes després d’haver passat per algunes de les companyies més prestigioses d’Europa. En aquesta ocasió, sumen el seu talent al de l’excel·lent i versàtil músic Francesco Tristano, un músic sense fronteres ni prejudicis.
Un altre nom destacat d’aquest dimecres és el de la cantautora vigatana Joana Serrat, que presentarà amb banda (The Great Canyoners) les cançons del seu multipremiat disc “Hardcore from the Heart” (Premi Enderrock de la Crítica Millor disc en llengua no catalana 2021) al Firal d’Esterri d’Àneu a les 22.30h. Gravat a Texas, les noves cançons s’endinsen amb presència de teclats i capes de so, per acompanyar lletres que parlen amb serenitat d’enyorança i de trencaments. L’artista deixa enrere etiquetes i estampa una veu personal i emotiva.
Al matí, el ballarí Toni Jodar oferirà a l’església de Sant Joan d’Isil una conferència ballada amb el títol “Tra Tra Tra: tradició, transmissió, traïció” una proposta i exploració singular on el ballarí observa les influències mútues entre la dansa contemporània i tradicional, com un acte ja no de traïció per a cap de totes dues, sinó d’amor incondicional a tota la dansa.