El Prat de Rinau d’Esterri d’Àneu ha estat aquest diumenge l’escenari natural de l’espectacle inaugural del 31è Dansàneu, “Trencadís” de l’OMAC, l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya, que ha donat el tret de sortida formal a una setmana de dansa, música i patrimoni a les Valls d’Àneu. Al migdia, però, l’església de Sant Joan d’Isil ja ha acollit el concert de la pianista Laura Farré Rozada, que presentava el seu segon i multipremiat àlbum: “Nimbus” (Seed Music) en el marc de la inauguració de l’exposició del pintor japonès Tatsuji Ohara.
La mostra pictòrica, amb el títol “Llepada celestial: el Romànic aneuenc vist per Tatsuji Ohara” és un encàrrec del Consell Cultural de les Valls d’Àneu a aquest prestigiós pintor japonès seduït per la singularitat de les Valls d’Àneu. En els seus quadres, la natura emula el moviment dels elements primaris i també recorda el so (cap allà on menen els colors) de l’aigua i l’aire; hi té un rol destacat la sèrie sobre l’església de Sant Joan d’Isil.
L’última activitat del dia ha estat la projecció al Jardí de Gallimó d’Esterri d’Àneu del documental d’animació “Josep” d’Aurel, que ha donat per iniciats els actes al voltant de la memòria democràtica, que continuen aquest dilluns al llarg de tot el dia i que culminen a la nit amb el concert “300 Crits” de Marina Rosell al Firal d’Esterri d’Àneu.
Així, el pont patrimonial d’Espot acull aquest dilluns a les 19.30 h l’acte en record a les set persones deportades a les Valls d’Àneu (set homes i una dona) als camps nazis, amb recitació de l’actriu Carme Sansa i l’actor pallarès Eduard Muntada amb acompanyament musical de Quico Pi de la Serra, acompanyat de Joan Pau Cumellas a l’harmònica. En el marc de l’acte el Consell Cultural de les Valls d’Àneu presentarà el llibre “Viatge a l’infern dels KL. Deportats de les Valls d’Àneu als camps de concentració nazi” a càrrec de l’historiador Josep Calvet. A banda, al matí la sala d’exposicions de l’Ajuntament d’Esterri d’Àneu acull la inauguració de la mostra “Quan s’enduen el país: l’espoli franquista als ateneus de Catalunya”.
En la seva 31a edició, normalitzada després de dos anys marcats per les restriccions pandèmiques, el Dansàneu -que l’any passat va ser guardonat amb el Premi Nacional de Cultura- programa una trentena d’espectacles amb artistes d’alt nivell, nacionals i internacionals, que situen el Pirineu com a escenari cultural de primer ordre. Als eixos temàtics de dansa, música i patrimoni, s’hi sumen aspectes com la memòria democràtica i la reivindicació de l’accés a la cultura per part de la població aneuenca en el context d’un territori sense equipaments escènics.