El Consell de Direcció del CatSalut ha aprovat el Pla de salut 2021-2025 per a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, el qual també ha estat validat per Consell de Direcció de la vegueria.
El nou document adapta els objectius a la realitat i especificitats inherents el territori, per millorar els resultats en salut i benestar de la població.
El gerent de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, Felip Benavent, ha indicat que aquest pla “és la brúixola que ens ha d’ajudar a fer front a la sostenibilitat dels serveis sanitaris com a elements de cohesió, d’equitat territorial i de garantia d’accés als serveis de salut per a la ciutadania”.
Estratègies el Pla de salut
El document s’articula sobre quatre estratègies que es centre en la igualtat d’oportunitat en salut al llarg de la vida, els entorns saludables, la integració de l’atenció a la salut i les palanques de canvi transversals. Amb aquestes premisses es defineixen un total de 175 accions específiques, que responen a necessitats de l’Alt Pirineu i Aran.
Especificitats i necessitats de l’Alt Pirineu i Aran
El territori destaca per una baixa densitat de població, amb gran dispersió i poca transversalitat, un índex d’envelliment per sobre de la mitjana de Catalunya, dependència exterior pel que fa als serveis sanitaris i el fet de ser un territori transfronterer, amb Aragó, França i Andorra. A més a més, també s’han de tenir en compte les particularitats de l’Aran i Cerdanya, que compten amb models de governança diferenciats.
En aquest sentit, el pla preveu implementar mesures per promoure la captació i retenció de professionals, potenciar el treball en xarxa, iniciar polítiques de discriminació positiva per evitar desigualtats en la prestació de serveis i desenvolupar nous models d’atenció a les persones, entre altres. També es contempla la necessitat d’establir aliances amb entitats proveïdores per a la prestació de serveis i promoure la cooperació transfronterera.
Àmbit d’actuació
El Pla de salut per a la Regió Sanitària de l’Alt Pirineu i l’Aran inclou uns 70.000 habitats, que viuen en 77 municipis i més de 600 nuclis de població, el 63,3% d’aquests amb menys de 500 habitants.
Elaboració del document
L’elaboració del pla ha estat inclòs en un procés participatiu, en què han intervingut 140 persones, entre professionals de totes les entitats de salut de la regió; membres d’associacions de malalts, de consumidors i d’empresaris; col·legis professionals del sector; l’administració local; entitat de foment del territori; ONG i altres departament de la Generalitat.
Després de l’aprovació d’aquest document, que és la versió territorial del nou Pla de salut de Catalunya, ara en comença la seva implementació.