Aquestes últimes tres setmanes s’ha dut a terme la primera campanya d’excavació universitària a la parcel·la de l’Hort del Cavaller, a Isona, en la qual s’ha estudiat la torre i s’ha aprofundit en la Domus romana que hi ha. Hi ha treballat una quinzena d’estudiants de la Universitat de Barcelona.
L’arqueòleg de la universitat, Ignasi Garcés, ha explicat que al llarg d’aquestes setmanes han pogut “excavar aquest enorme edifici privat que era la Domus, amb uns murs que tenen una amplada de 80 centímetres i que estan construïts amb pedra petita i morter”. Garcés ha detallat que aquests murs “tenen suficient capacitat per sustentar un segon pis i tenen també unes grans pedres cantoneres que servien per delimitar un gran espai interior, segurament un peristil, que ara estem començant a investigar”.
A banda, Garcés ha explicat que “un altre element que també hem pogut documentar ha estat el sistema de drenatge que va paral·lel als murs, unes clavegueres molt ben construïdes i el començament dels tubs d’alguns murs”.
Aquesta primera campanya serveix per començar a entendre l’edifici, però els seus responsables remarquen que encara hi ha molta feina per davant. Precisament, l’actuació forma part del projecte quadriennal de recerca sobre la ciutat romana d’Aeso 2022-2025. Uns treballs que s’espera que donin molta informació sobre la vida en aquella època.
En aquest sentit, Garcés ha apuntat que “la importància que té aquesta excavació és poder conèixer el sector meridional d’una ciutat romana als Pirineus; cal tenir present que en les intervencions que s’havien fet fins al moment, a finals del segle XX i principis del XXI en altres extrems de la població, tot just s’havia pogut veure alguns sectors de casa, però aquí, per primera vegada, podem mostrar una casa romana de l’Alt Imperi completa, a banda d’un sector interessantíssim de les defenses, amb muralla, porta i una torre espectacular i singular”.
A banda de l’excavació també hi ha un extens treball de laboratori, on aquests dies estan rentant, marcant, dibuixant i inventariant el material obtingut. Aquesta excavació compta amb el suport de l’Ajuntament d’Isona i Conca Dellà i l’Institut d’Estudis Ilerdencs.
Durant la segona quinzena de juliol es farà el segon camp de treball internacional, on joves vinguts d’arreu participaran en més excavacions a la zona. Un camp organitzat pel Centre d’estudis d’Isona i Conca Dellà.