La majoria de territoris pirinencs ja han rebut la flama del Canigó, el símbol d’unió dels Països Catalans que recorre la nació la vetlla de Sant Joan. Després de sortir del Conflent, lògicament, la primera comarca de l’Alt Pirineu i Aran en rebre-la ha estat Cerdanya, on una cinquantena de voluntaris l’han fet arribar per tal que aquest dijous al vespre es puguin encendre les fogueres de Sant Joan -allà on estigui permès.
Després de passar per Montlluís, Sallagosa, Llívia i la Guingueta d’Ix, a quarts d’una del migdia ha tingut lloc la recepció a l’Ajuntament de Puigcerdà, on diversos veïns i veïnes esperaven la seva arribada. Per tal de donar un nou impuls a aquesta tradició, enguany diferents entitats cerdanes han creat la comissió de la Flama del Canigó.
Un dels seus membres, Toni Elies, ha explicat que “hi han participat Òmnium i l’ANC de Cerdanya, grups ciclistes de Bellver i de Puigcerdà i també particulars” i ha afegit que “hem format aquesta comissió amb l’objectiu de portar la flama de cap a cap de Cerdanya i estem satisfets de la resposta, tant dels voluntaris com de la gent que ens ha rebut a tost els pobles on hem deixat la flama”. Així, ha explicat que “a Sallagosa, els nens han sortit de l’escola i han cantat cançons, mentre que a la Guingueta d’Ix els infants han donat unes medalles que havien treballat prèviament a tost els ciclistes; un seguit d’actes molt entranyables que ens esperonen a seguir treballant”.
Davant l’ajuntament puigcerdanenc, mentrestant, han tingut lloc els parlaments i s’ha llegit el manifest unitari del promotor cultural i empresari valencià Eliseu Climent. Després de Puigcerdà, la flama ha continuat el seu camí, fent parada a Alp, Ger, Bellver i Martinet fins a entrar a l’Alt Urgell.
Allà ha parat a diverses poblacions, com ara la capital, la Seu d’Urgell, on aquest vespre es passejarà pels seus carrers i acabarà encenent la foguera de Sant Joan.
A Organyà, la flama arriba corrents
Més avall, a Organyà, la flama del Canigó ha arribat a través de l’Associació Atlètica Xafatolls, de Mollerussa, que van pujar ahir al cim del Canigó per recollir-ne la flama i baixar-la fins a la capital del Pla d’Urgell. A Organyà els han esperat tres voluntaris, que han portat la flama fins a la plaça de les Homilies i hi han llegit un manifest.
L’alcalde d’Organyà, Celestí Vilà, ha apuntat que “a Organyà ja fa uns quants anys que hi ha la tradició que els voluntaris s’aturin aquí; als nens els agrada molt i els van a rebre, després encenem el foc, llegim el manifest i oferim un refrigeri als corredors”. Vilà ha afegit que “després de dos anys de no fer-ho, hi havia ganes i ha estat ben rebut”.
Arribada al Pallars
Després de creuar el Cantó, la flama ha arribat a Sort. Des d’allà, Òmnium Pallars i altres voluntaris s’han encarregat de repartir-la cap als principals pobles i viles del Pallars Sobirà, d’una banda, i del Pallars Jussà, de l’altra, arribant a la Pobla de Segur al voltant de les sis de la tarda, i a Tremp a dos quarts de set. Un any més, l’Alta Ribagorça i l’Aran han estat les dues úniques comarques de la vegueria on no ha arribat la flama.
La flama, a Andorra
A banda de l’Alt Pirineu, la flama també ha arribat a Andorra. Així, al migdia ha arribat a Sant Julià de Lòria, parròquia que enguany torna a ser l’amfitriona de la festa després d’haver-ho estat per darrera vegada el 2015. L’arribada de la flama ha tingut lloc de la mà dels joves fallaires d’Andorra tot just davant de Casa Comuna, on l’esperaven la corporació comunal encapçalada pels cònsols Josep Majoral i Mireia Codina, tal com recull l’Agència de Notícies Andorrana (ANA).
La parròquia espera viure aquest any una revetlla amb plena normalitat després de la crisi sanitària. De fet, Majoral ha declarat que espera que la flama pugui “cremar tot allò dolent” i que “ens permeti oblidar una mica les males estones que hem passat amb la pandèmia i la guerra a Ucraïna”, tal com indica la llegenda.
Així doncs, la parròquia laurediana custodiarà la flama fins a les 19 hores, moment en què es traslladarà a la plaça del Consell General per tal que es pugui repartir cap a les parròquies perquè puguin encendre les seves respectives fogueres. En aquest mateix indret tindrà lloc el tradicional acte de relleus entre el Fallaire Major de les Valls d’Andorra i el Fallaire Menor d’Andorra la Vella.