Ja són almenys mitja dotzena els municipis de l’Alt Urgell i, sobretot, del Pallars Jussà que, davant l’alt risc d’incendis, han decidit prohibir l’encesa de fogueres per Sant Joan així com el llançament de petards i coets. En el cas del Pallars Jussà, els que ja ho han comunicat formalment són Castell de Mur, Conca de Dalt, Salàs de Pallars, Sarroca de Bellera i Sant Esteve de la Sarga. A l’Alt Urgell, mentrestant, ho ha fet Coll de Nargó que, de fet, allargarà la mesura durant tot l’estiu. D’altra banda, a Isona, també degut a l’alt risc d’incendi no hi haurà foguera de San Joan.
Una altra de les conseqüències de la situació de perill forestal és que la baixada de les falles d’Alàs es farà sense foc. Tal com han explicat des de l’organització, per minimitzar els riscos i seguint l’exemple d’altres baixades de falles que s’han vist afectades per la mateixa situació, com les de la Pobla de Segur, que van tenir lloc el passat divendres 17 i que van comptar amb la participació d’alguns fallaires d’Alàs com a convidats, s’aplicaran una sèrie de restriccions al municipi alturgellenc per tal de compatibilitzar la celebració d’una festa centrada en el foc amb la necessària precaució per l’elevat risc d’incendis.
Aquestes mesures restrictives, recollides al Pla de seguretat contra incendis de les falles d’Alàs, impliquen la renúncia d’encendre aquest any el far al serrat de les Peces i de baixar les falles enceses fins al nucli d’Alàs. En aquest sentit, el proper dijous 23, els fallaires baixaran les falles apagades, i il·luminaran el camí de baixada amb mitjans alternatius, com ara frontals o leds. Un cop dins del nucli de població, i sempre que les condicions de seguretat ho permetin, s’encendran les falles en el nombre que sigui considerat segur pels bombers i es farà un recorregut exclusivament urbà abans d’encendre la foguera amb les falles a la plaça Major d’Alàs. Aquesta nova proposta encara es pot veure alterada per l’evolució dels nivells preventius de risc d’incendi forestal durant els dies immediatament anteriors a la vigília de sant Joan.
Els horaris de la celebració es mantenen segons les previsions, amb l’inici de la baixada des del serrat de les Peces a les 22h, l’arribada a Alàs al voltant de les 22:30h i, un cop encesa la foguera a la plaça, l’inici del concert de cançons tradicionals de muntanya del Pep Lizandra i l’Elies Porter – La Sonsoni.
En l’edició d’enguany, la baixada de les falles d’Alàs preveu, finalment, la participació d’un total de 50 fallaires i d’un nodrit voluntariat que vetllarà pel compliment de totes les complexitats intrínseques a una celebració d’aquestes característiques. La festa pròpiament dita és la part visible d’una feina que va començar fa prop de dos mesos i que ha canalitzat els esforços i les il·lusions dels veïns del municipi d’Alàs i Cerc en un projecte propi i engrescador que vol fer-se un nom entre els grans esdeveniments fallaires del país.